Tenis: Șaisprezece jucători din top 50 mondial, acuzați de participarea la meciuri trucate

Tenis: Șaisprezece jucători din top 50 mondial, acuzați de participarea la meciuri trucate

Șaisprezece tenismeni din top 50 mondial, între care câștigători ai unor turnee de Mare Șlem, sunt acuzați că au trucat meciuri în beneficiul unor rețele de pariuri ilegale, în cursul ultimilor 10 ani, anunță BBC și site-ul BuzzFeed. "În cursul ultimului deceniu, șaisprezece jucători din top 50 mondial au fost semnalați comisiei de etică a tenisului în legătură cu suspiciuni de meciuri trucate. Toți acești jucători, printre care și câștigători de Mare Șlem, au fost autorizați să-și continue carierele", potrivit BBC.

Cele două organe mass-media britanice, care nu citează niciun nume de jucător, afirmă că au avut acces la dovezi de corupție pe scară largă, aflate în arhive secrete. Aceste documente sunt legate în special de o anchetă coordonată de ATP, instanța conducătoare a circuitului profesionist masculin, în 2007, și care arată că grupuri de pariori din Italia și Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, între care și trei in turneul de Mare Șlem de la Wimbledon.

"Raportul confidențial al anchetatorilor, destinat comisiei de etică, care datează din 2008, sugerează că investigațiile au fost făcute asupra a 28 de jucători, însă acestea nu au avut niciun efect ulterior", afirmă BBC.

Conform surselor citate, opt dintre jucătorii semnalați comisiei de etică sunt înscriși la Openul Australiei, care a debutat luni la Melbourne.

Unul dintre anchetatori, Mark Philipps, chestionat de BBC, a afirmat că "un grup de aproximativ 10 jucători a fost cel mai des pus în cauză și se afla la rădăcina problemei. Probele au fost puternice și exista o șansă bună de a ucide corupția din fașă, de a crea un puternic factor descurajant și de a elimina elementele corupte".

Potrivit BuzzFeed, reprezentanți grupurilor de pariori clandestini contactau jucătorii în camerele lor de hotel, cu ocazia marilor turnee, și le promiteau 50.000 de dolari sau mai mult drept recompensă pentru trucarea meciului lor.

La Melbourne, președintele ATP, Chris Kermode, a dezmințit orice tentativă de acoperire a problemei. "Autoritățile tenisului resping orice afirmație conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sa nu au făcut obiectul unei anchete aprofundate", a spus Kermode.

"Abordarea noastră o reprezintă toleranța zero față de orice formă de corupție. Nu suntem indulgenți, suntem vigilenți", a adăugat conducătorul ATP.

În ceea ce privește ancheta din 2007, acesta a afirmat că investigația asupra meciului dubios dintre rusul Nikolai Davîdenko și argentinianul Martin Vassallo Arguello nu a adus indicii suficiente.

"Avem nevoie de dovezi nu de suspiciuni sau vorbe", a adăugat el, subliniind că 18 sancțiuni pentru corupție au fost pronunțate, între care 6 suspendări pe viață.

În anul 2008, Asociația Tenismenilor Profesioniști a introdus reguli anticorupție, însă acestea nu sunt retroactive.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina