Lotul OJPDRP Brașov a fost trimis în judecată-Comunicat DNA

Lotul OJPDRP Brașov a fost trimis în judecată-Comunicat DNA

Lotul OJPDRP Brașov a fost trimis în judecată. Frauda se ridică la 3 milioane euro.

Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

1. în stare de arest preventiv

DUDU GHEORGHE, reprezentant legal al firmelor, S.C. ROMAGRAFEED 2009 S.R.L și S.C. ROMAGRA OTIS S.R.L, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- două infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene,
- două infracţiuni de dare de mită.

MACOVEI FLORIN, reprezentant legal al firmelor S.C. CASIOPEIA SPACO S.R.L. și S.C. ANDRASEL SPACO 2011 S.R.L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- patru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, două în calitate de autor şi două în calitate de complice,
- dare de mită

2. sub control judiciar
BREZEANU FLORIN-VIOREL, persoană însărcinată cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Control și Antifraudă (MADR-DGCA), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- patru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicităţii,
- două infracţiuni luare de mită.

POTCOVARU GABRIEL-IOAN, din cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov), sub control judiciar, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- două infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicităţii,
- luare de mită.

3. fără măsuri preventive
S.C. ROMAGRAFEED 2009 S.R.L., S.C. CASIOPEIA SPACO S.R.L., S.C. ANDRASEL SPACO 2011 S.R.L., S.C. ROMAGRA OTIS S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut o infracţiune împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpații Dudu Gheorghe și Macovei Florin, în calitate de reprezentanți legali ai firmelor menționate mai sus, prin folosirea de documente false, inexacte şi incomplete, atât cu prilejul depunerii cererii de finanţare, cât şi ulterior, în faza de executare a contractului de finanţare şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii, au obţinut fonduri nerambursabile în valoare de 12.800.344 lei (cca. 3.000.000 euro), după cum urmează: S.C. Romagrafeed 2009 S.R.L - 3.436.330 lei; S.C. Romagra Otis S.R.L. - 2.692.719 lei; S.C. CasiopeiaSpaco S.R.L. - 3.291.619 lei; AndraselSpaco 2011 S.R.L. - 3.379.676 lei.
Pentru a obține sumele de bani respective inculpatul Dudu Gheorghe a beneficiat de ajutorul lui Macovei Florin, în sensul că:
- i-a pus la dispoziţie o parte din banii folosiţi pentru a obţine extrasele de cont necesare dovedirii asigurării cofinanţării, extrase de cont care au fost depuse în aprilie 2011, împreună cu cererile de finanţare formulate de societăţile Romagrafeed 2009 S.R.L. şi Romagra Otis S.R.L,
- s-a ocupat de executarea lucrărilor la cele două ferme aparţinând firmelor Romagrafeed 2009 S.R.L. şi Romagra Otis S.R.L., prin societăţi controlate de el, la preţuri supraevaluate,
Ulterior, după încheierea contractelor de finanțare, în faza de implementare a proiectelor, Dudu Gheorghe și Macovei Florin au beneficiat de ajutorul acordat de inculpații Brezeanu Florin și Potcovaru Gabriel, în schimbul căruia aceștia au primit diferite bunuri și sume de bani.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În perioada 2011 - 2014, inculpații Dudu Gheorghe și Macovei Florin, oameni de afaceri din jud. Brașov, au urmărit obținerea de finanțare comunitară nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depășirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiați, astfel că au folosit același plan infracțional.
În acest program se prevede că, în cadrul măsurii „Modernizarea exploatațiilor agricole”, în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăși 2.000.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro). Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanți. În același timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre), se prevede că nu se efectuează nicio plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține aceste de plăți în scopul obținerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.
Pentru a eluda aceste prevederi și pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal (adică de aproape dublu față de valoarea maximă de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societățile comerciale amintite mai sus, pe care le controlau prin faptul că, în cadrul acestora, aveau calitatea de administrator și reprezentant, iar asociați erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.
Folosindu-se de aceste societăți, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri și au formulat câte o cerere de finanțare în numele fiecărei societăți, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR.
Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societăți, inculpații Dudu Gheorghe și Macovei Florin au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiași producători/furnizori. În aceste oferte prețurile au fost stabilite în așa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă și să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz).
Întrucât, potrivit PNDR și Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligați să asigure cofinanțarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unități bancare din care rezultă că au împrumutat cele patru societăți (fiecare om de afaceri pentru societățile controlate de el) cu sumele corespunzătoare. În realitate, din datele existente în cauză, a rezultat că aceste documente nu sunt corespunzătoare adevărului, întrucât aceeași sumă de bani a fost depusă consecutiv în numele fiecărei societăți comerciale, la cele două unități bancare, suma staționând în acel cont doar până la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, după care era retrasă și virată în numele altei societăți.
Ulterior, după încheierea contractelor de finanțare, în faza de implementare a proiectelor, Dudu Gheorghe și Macovei Florin au beneficiat de ajutorul acordat de inculpații Brezeanu Florin și Potcovaru Gabriel, persoanele însărcinate cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Control și Antifraudă (MADR-DGCA) și, respectiv, din cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov). Acest ajutor a avut la bază relația de prietenie existentă între cei doi oameni de afaceri și reprezentanții organelor de control, precum și diverse avantaje materiale obținute de aceștia din urmă. În consecință, în cadrul controalelor efectuate de cei doi funcționari, nu au fost evidențiate nici elementele din care rezulta divizarea artificială a proiectelor de afaceri și nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.
Ajutorul dat de inculpatul Brezeanu Florin celor doi oameni de afaceri Dudu Gheorghe și Macovei Florin a constat în: furnizarea de informații în legătură cu stadiul cererilor formulate de cei doi, „consultanță” cu privire la neregulile existente în cadrul proiectelor celor doi și cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite.
În schimbul acestui ajutor, Dudu Gheorghe și Macovei Florin i-au asigurat cazare în cadrul deplasărilor lui Brezeanu Florin în zona Brașovului, i-au dat produse alimentare și sume de bani.
Ajutorul dat de inculpatul Potcovaru Gabriel Ioan celor doi oameni de afaceri Dudu Gheorghe și Macovei Florin a constat în neevidențierea condițiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. De asemenea, acesta din urmă a mai oferit celor doi inculpați consultanță şi informații referitoare la controalele ce urmau a fi efectuate şi la stadiul cererilor de plată formulate.
În schimbul sprijinului acordat Potcovaru Gabriel - Ioan a fost recompensat de Dudu Gheorghe cu suma de 300 euro și produse alimentare.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor celor opt inculpați, având în vedere contribuţia acestora în calitate de autori sau complici la infracţiunile îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?