Activitatea procurorilor DNA din teritoriu

Activitatea procurorilor DNA din teritoriu

1.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

BORTIȘ FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (3 acte materiale),
- înșelăciune, în formă continuată, în formă continuată (3 acte materiale),
- participație improprie la fals intelectual,

MOROȘTEȘ TEODOR EUGEN, la data faptei viceprimar al comunei Moneasa, județul Arad, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals în declarații,

URS IOAN MARINEL, la data faptei funcționar în cadrul Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Local Gurahonț, județul Arad, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, inculpatul Bortiș Florin a solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Local Gurahonț, județul Arad, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață (plăți naționale directe complementare, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu), provenind atât din fonduri europene precum și de la bugetul național, folosind cu rea credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar.
În același context, la data de 03 iunie 2010, inculpatul Moroșteș Teodor Eugen, în calitate de viceprimar al comunei Moneasa, a completat în fals un document (Anexa 33), pe care l-a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, prin care atesta faptul că primăria respectivă a transmis inculpatului Bortiș Florin dreptul de folosință asupra pășunii comunale, în suprafață de 68,93 ha, deși în realitate nu exista o hotărâre a Consiliului Local și nici nu era încheiat vreun contract de arendă care să privească terenul respectiv.
Ulterior, în aceeași zi, inculpatul Bortiș Florin a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Local Gurahonț documentul sus menționat, împreună cu alte acte.
Aici, inculpatul Urs Ioan Marinel, în calitate de funcționar APIA, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că, a primit și validat cererea fermierului, deși inculpatul Bortiș Florin nu depusese la dosarul de plată nici un document din cele prevăzute de lege, din care să rezulte dreptul său de folosință și utilizarea terenului agricol, în ceea ce privește suprafața de 68,93 ha, respectiv contractul de arendare, adeverință eliberată de Primărie, contractul de pășunat și declarația de eligibilitate.
Declararea ca eligibilă a cererii de sprijin a inculpatului Bortiș Florin, în anul 2010, în baza documentelor prezentate de acesta, a determinat funcționari APIA, în anii 2011 și 2012, să aprecieze ca valabile și suficiente documentele depuse de fermier în anii anteriori, cu consecința nesolicitării altor documente suplimentare.
La data de 09 aprilie 2012, inculpatul Bortiș Florin a determinat un intermediar să declare în mod nereal, în fața unui referent agricol, că a arendat de la Primăria Moneasa o suprafață de 68 ha teren agricol, în condițiile în care intermediarul nu avea reprezentarea faptului că săvârșește o infracțiune. Ca urmare, referent agricol a eliberat o adeverință, pe care inculpatul Bortiș Florin a folosit-o în fața funcționarilor Centrului Local Gurahonț.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.211,68 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului Bortiș Florin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

HĂRĂBOR TUDOREL și SC FEPA SA Bârlad, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, comisă în forma reținerii și nevărsării, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 31.01.2009 – 31.01.2012, lunar, inculpatul Hărăbor Tudorel, în calitate de director general al SC FEPA SA Bârlad, a reținut și nu a virat la bugetul de stat, impozite și contribuții cu reținere la sursă, în sumă totală de 4.795.981 lei, din care: 1.764.856,00 lei impozit pe venituri din salarii, 1.918.664,00 lei contribuția individuală de asigurări sociale de stat, 1.021.292,00 lei contribuția individuală de asigurări de sănătate și 91.169,00 lei contribuția individuală de asigurări sociale – șomaj.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

GALAMBOS LASZLO, SC ROBITUM SRL și BALCZER FERENC, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 - 2008, inculpatul Galambos Laszlo, în calitate de reprezentant al SC Robitum SRL București, a comercializat produse energetice care nu provin dintr-un antrepozit fiscal de producție, sau alte mărfuri neaccizabile, către 15 (cincisprezece) societăți comerciale, fără să stabilească, să evidențieze și să depună la organele fiscale declarațiile privind obligațiile de plată la bugetul general consolidat.
În aceeași manieră, a procedat și inculpatul Balczer Ferenc care, în perioada iunie 2007 - februarie 2008, a vândut același gen de produse către 8 (opt) firme, fără să achite obligațiile fiscale datorate statului.
Prejudiciul total adus bugetului general consolidat este de 8.562.538 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

4.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

MIHAI GHEORGHE, asociat și administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în forma ascunderii bunului ori a sumei impozabile sau taxabile și

BUCEA CONSTANTIN COSMIN, asociat și administrator în fapt al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la evaziune fiscală, în forma ascunderii bunului ori a sumei impozabile sau taxabile.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2010 – februarie 2011, inculpatul Bucea Constantin Cosmin l-a determinat pe inculpatul Mihai Gheorghe să înființeze o societate comercială în numele căreia, acesta din urmă a desfășurat activități evazioniste, prin ascunderea sursei și obiectului impozabil (înregistrări contabile fictive), cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 4.470.171,05 lei.
Concret, prin activitatea infracțională a celor doi inculpați, firma respectivă s-a comportat ca un agent economic care, deși achiziționa produse de la persoane fizice, le înregistra ca achiziționate de la persoane juridice, ascunzând astfel atât sursa, cât și obiectul impozabil. În acest timp, însă, societatea dobândea, tot în mod fraudulos, deductibilitate asupra cheltuielilor și T.V.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților VLAD DORU, VLAD GHERGHINA și VLAD COSTEL, aflați în prezent în executarea unor pedepse privative de libertate, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizare a făptuitorului, în stare de recidivă,
- mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 15 ianuarie 2015, inculpații Vlad Doru, Vlad Gherghina și Vlad Costel, cu ocazia audierii în calitate de martor, într-un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Pitești, constituit, ca urmare a sesizării instanței de judecată cu rechizitoriul 102/P/2012 din data de 02.07.2014, privind pe inculpații Cocaină Aurică și Popescu Constantin (comunicat nr. 970/VIII/2014 din 07 iulie 2014), au făcut afirmații mincinoase, aflate în vădită contradicție cu cele cunoscute de ei și cu derularea reală a faptelor.
Din modul în care au acționat cei trei inculpați a rezultat faptul că, prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, au dat un ajutor direct și concret inculpaților Cocaină Aurică și Popescu Constantin, în scopul îngreunării și împiedicării tragerii la răspundere penală a acestora din urmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Pitești.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”