Adrian Năstase ar putea afla astăzi dacă va fi liberat condiţionat

Adrian Năstase ar putea afla astăzi dacă va fi liberat condiţionat

Pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a decis că fostul premier Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare în dosarele „Zambaccian" şi „Trofeul calităţii", poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Decizia instanţei nu a fost definitivă, iar în aceeaşi zi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au contestat hotărârea instanţei.

A avut un comportament foarte bun

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au analizat propunerea de liberare condiţionată înaintată de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, potrivit căreia Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar".

„Astfel, potrivit caracterizării ataşate la dosar, petentul condamnat a participat în mod constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere, implicându-se cu precădere în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate. Totodată, urmare a participării la activităţile de educaţie a fost recompensat de opt ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenţie să fi fost sancţionat disciplinar. A publicat trei lucrări ştiinţifice (în decembrie 2012, mai 2014 şi iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim menţionate în referire la petentul condamnat formează instanţei opinia că pe parcursul detenţiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, aşa cum şi unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar", se arată în motivarea deciziei instanţei.

Argumentele procurorilor

Pe de altă parte, DNA arăta în motivarea contestaţiei formulate la decizia de eliberare condiţionată a lui Năstase că fostul premier nu s-a remarcat printr-un comportament „merituos, deosebit” care să justifice punerea în libertate.

Activităţile educative desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul sau personal, potrivit Hotnews, care citează DNA.

Mai mult, procurorii afirmă că în dosar nu există dovezi „temeinice de îndreptare a condamnatului”, iar faptul că Năstase a executat perioada din pedeapsa stabilită în mod obligatoriu de lege nu îi conferă un drept la eliberarea condiţionată, ci o vocaţie.

Adrian Năstase, încarcerat de pe 6 ianuarie

Pe 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Trofeul calităţii" şi „Zambaccian", să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier de pe 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), de pe 20 iunie 2012 până pe 18 martie 2013, când a executat pedeapsa de doi ani primită în dosarul „Trofeul calităţii".

Curtea Supremă i-a condamnat pe 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii". El a fost încarcerat pe 26 iunie 2012 şi pus în libertate pe 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...