Alba: Cinci rețineri făcute de procurorii DNA în cazul Moloț

Alba: Cinci rețineri făcute de procurorii DNA în cazul Moloț

Un viceprimar de comună și un om de afaceri din Deva au fost reținuți, miercuri seara, în dosarul președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, reținut și el de procurorii DNA alături de vicepreședintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint și de ginerele lui Moloț, Roberto Patrik Venter.

Alte două persoane, printre care directorul general al SC Apaprod SA Deva, Victor Arion, au fost audiate de asemenea, potrivit unor surse judiciare, de procurorii DNA Alba Iulia.

Cei cinci au fost reținuți după mai bine de șase ore de audieri și duși în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, urmând ca joi să fie prezentați Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă. Alături de Moloț, Balint și Venter, a fost reținut viceprimarul comunei Vorta, Pup Emanoil Milică, fost administrator al unei societăți comerciale, precum și, potrivit unor surse judiciare, Victor Axinte, administrator și acționar al SC Viva Construct SRL.

Procurorii DNA Alba Iulia au extins, miercuri, urmărirea penală pe numele lui Mircea Moloț, pentru săvârșirea unor fapte de corupție în legătură cu acordarea unor contracte din bani publici. Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că Mircea Moloț este urmărit penal pentru trafic de influență în formă continuată, luare de mită, infracțiunea de fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; spălare de bani în forma instigării, deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

Potrivit surselor citate, la sfârșitul anului 2011, în calitate de președinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloț și-a traficat influența reală pe care o avea asupra lui Victor Arion — director general al SC Apaprod SA Deva, societate al cărui acționar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din județ, în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva, în cadrul procedurii de atribuire a contractului "Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva și Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureș și Cerna prin canalele deversate de la stațiile de epurare a apei uzate" și a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziție.

În schimbul sprijinului oferit, Victor Axinte, administrator și acționar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuția unei părți din lucrările pe acest contract către SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, societate controlată direct în calitate de asociat și administrator de către Roberto Patrik Venter — ginerele lui Moloț.

De asemenea, Mircea Moloț și-a traficat influența reală pe care o avea asupra lui Victor Arion, pentru ca, în schimbul unui alt contract, societatea acestuia să asfalteze o stradă din satul Mărtinești, unde Moloț deține un imobil.

Sursele judiciare au mai declarat că în perioada 2010-2014, Mircea Moloț a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relațional, respectiv ginerele Roberto Venter și alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.

De asemenea, la data de 19 octombrie 2014, Mircea Moloț s-a folosit de autoritatea sa de președinte al CJ Hunedoara și de funcția de conducere într-un partid pentru direcționarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaș, județul Hunedoara, în tranșe, contrar dispozițiilor legale, suma finală fiind condiționată de modul în care alegătorii din comuna respectivă își vor exprima opțiunea de vot.

La perchezițiile din 7 noiembrie, procurorii DNA au găsit în biroul lui Mircea Moloț din cadrul CJ Hunedoara un document clasificat secret de stat nivel "secret", document interzis la deținere de către persoane neautorizate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...