Alba: Unsprezece propuneri de arestare preventivă în cazul "căutătorilor de aur" de la Roșia Montană

Alba: Unsprezece propuneri de arestare preventivă în cazul "căutătorilor de aur" de la Roșia Montană

Unsprezece dintre persoanele anchetate de polițiștii din Alba într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană, unde a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare, vor fi prezentate, miercuri după-amiază, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă, alte cinci persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, subcomisar Luminița Prodan, a declarat, pentru AGERPRES, că, din cele 47 de persoane audiate marți în acest dosar, 16 dintre ele au fost reținute pentru 24 de ore. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba și-au însușit, miercuri, propunerea de arestare preventivă formulată de polițiști pentru 11 dintre acestea, pentru restul fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția de a părăsi județul Alba, a menționat subcomisar Luminița Prodan.

O persoană nu a fost încă depistată, aceasta fiind căutată de polițiști în vederea audierii sale.

Zeci de percheziții, majoritatea în Roșia Montană, au fost efectuate marți de 160 de polițiști din cadrul IPJ Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș, Cluj și Bihor, la domicilii și la sediile unor societăți comerciale.

Printre persoanele audiate s-au aflat și un consilier județean, patronul unei discoteci din orașul Cîmpeni, dar și rude ale primarului din Roșia Montană.

Unelte și instalații artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani și documente, au fost ridicate de polițiști în urma perchezițiilor efectuate marți la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licență, furt și spălare de bani. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către IPJ Alba, în urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8 000 de euro și 16 000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4 969 grame de aur, alte documente de evidență și contabile, unelte și instalații folosite pentru extragerea aurului, precum și cantitatea de 480 de kilograme de nisip aurifer și aur.

De asemenea, au fost ridicate și o armă neletală, deținută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale și diverse scule folosite în activitatea infracțională.

Cu ocazia activităților de cercetare desfășurate anterior în cauză, polițiștii au confiscat peste un kilogram și jumătate de aur rezultat în urma extragerilor și prelucrărilor ilegale.

În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 — 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanții, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roșiei. Uzina, aflată în conservare, aparține exploatării de stat și nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei