ANI: Cele două proiecte adoptate tacit în Parlament afectează iremediabil activitatea inspectorilor de integritate

ANI: Cele două proiecte adoptate tacit în Parlament afectează iremediabil activitatea inspectorilor de integritate

Agenția Națională de Integritate susține că cele două propuneri legislative adoptate tacit miercuri în Parlament, prin care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice altă funcție, cu excepția celei care a generat incidentul de integritate, va afecta "iremediabil" activitatea de evaluare desfășurată de inspectorii de integritate.

* Mircovici: Proiectele ce modifică legile ANI nu au fost adoptate tacit, prima cameră sesizată e Senatul

"Având în vedere cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010, prin care se stabilește faptul că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice altă funcție, cu excepția celei care a generat incidentul de integritate, Agenția Națională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfășurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancțiunilor aplicate, precum și obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare", se arată într-un comunicat al ANI remis miercuri AGERPRES.

În opinia ANI, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită.

Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților în exercitarea calității de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

De asemenea, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 418/ 2014, "a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/ 2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept".

ANI menționează că a transmis instituțiilor relevante nu mai puțin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).

Plenul Camerei Deputaților a adoptat tacit miercuri proiectul de lege inițiat de senatoarea PC Cristiana Anghel potrivit căruia persoanele față de care s-a constatat existența conflictului de interese sau a incompatibilității să nu li se interzică să ocupe funcții sau demnități publice electorale timp de trei ani.

Proiectul de lege modifică legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și pe cea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.

Actul normativ prevede că "persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit alineatului 1 sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția de demnitate publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".

Proiectul mai prevede că, dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție care a generat starea de incompatibilitate ori existența conflictului de interese pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Proiectul de lege va pleca la Senat, care este cameră decizională.

Un alt proiect adoptat tacit miercuri în plen prevede că persoanele față de care s-a constatat conflict de interese sau stare de incompatibilitate sunt decăzute din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor ocupate în urma unor alegeri.

"Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alineatului 1 sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor ocupate în urma unor alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcțiile sus menționate", se arată în proiect. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro