Asociația 21 Decembrie, nemulțumită de trimiterea de la un complet la altul al ÎCCJ a plângerilor victimelor Revoluției

Asociația 21 Decembrie 1989 se declară nemulțumită de trimiterea a nouă plângeri împotriva soluțiilor procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluției de la un complet la altul al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

"Astăzi, 13 ianuarie 2016, un număr de nouă plângeri împotriva soluțiilor procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluției, aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, au fost trimise la un alt complet de judecată, cu termen pe 22 ianuarie, soluția asupra redeschiderii dosarului fiind iar amânată, deși astfel de măsuri puteau fi luate pe cale administrativă încă din luna decembrie când au fost înregistrate", se arată într-un comunicat al Asociației 21 Decembrie 1989 remis miercuri AGERPRES.

Reprezentanții asociației subliniază faptul că, în dosarul Revoluției, un judecător, chiar și de la Înalta Curte, ar trebui să observe și să conștientizeze că un astfel de dosar, cu un asemenea traseu judiciar, cu personaje politice și militare, poate fi "dosarul vieții sale", "prin importanța remarcabilă pentru istoria recentă și pentru viitor".

"Acum, spre deosebire de alte perioade, pentru a stabili vinovăția față de represiunea sângeroasă și față de tratamentele neomenoase, judecătorii Înaltei Curți au drumul netezit de hotărârea CEDO din 2011 în cauza Asociația 21 Decembrie 1989, Mărieș, Vlase ș.a. vs. România. Deci, pot face dreptate așa cum scrie art. 1 din Constituția României.

Asociația 21 Decembrie 1989 reamintește că așteaptă de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție să aplice în mod direct Convenția și să respecte hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, atât de disprețuite de procurorii militari care au sfidat și victimele și Curtea", se arată în comunicatul de presă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Dăncilă să se pregătească pentru un dialog cu procurorii, din c…

2 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

3 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

4 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

5 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor