Atenție la campaniile de consultaţii gratuite pentru afecţiunile oftalmologice

Atenție la campaniile de consultaţii gratuite pentru afecţiunile oftalmologice

Atenție maximă la campaniile de consultaţii gratuite pentru afecţiunile oftalmologice / FOTO: platinumoptik.ro

Medicul din Alba Iulia pornește de la o situație reală, în care cu siguranță o mare parte dintre cetățeni se regăsesc, pentru a explica ce presupun ofertele de tip consultație gratuită, scrie proalba.ro .

"Aseară am primit în cutia poştală o invitaţie irezistibilă: o consultaţie gratuită făcută de un doctor din Cluj într-o caravană. Iar lucrurile bune nu se terminau aici, urma să primesc lentile, toc şi alte lucruri gratuite. Ce noroc pe mine mi-am spus, o să mă consulte un celebru profesor universitar din Cluj şi o să am şi alte beneficii.

Din păcate realitatea este cu totul alta, în spatele „Doctorului din Cluj” se ascunde în cel mai bun caz un medic rezident, dar poate fi un optometrist, sau mai rău, o persoană incompetentă fără pregătire profesională, care umblă cu un aparat – un autorefactrometru – cu care face „consultații” gratuite fără a elibera o rețetă, ochelarii costând de la 300 de lei în sus. Riscul în cazul acestor consultații neprofesioniste este că de obicei prescripțiile sunt greșite dar pacientul rămâne cu un ochelar scump, cu care nu vede bine. Și în plus nu are unde să facă o reclamație deoarece „doctorul” a plecat deja cu caravana.

Este important ca pacienții să știe care este calificarea celor care fac astfel de contracte și care este ierarhia profesională. Practic după absolvirea Facultății de Medicină medicul mai urmează pe o perioadă de 4 sau 5 ani o specializare teoretică și practică, timp în care se numește rezident. La finalul acestei perioade va susține un examen în fața unei comisii universitare, care îi va da dreptul să facă consultații de specialitate pe care poate cere onorariu. Medicul rezident nu are dreptul de a cere onorariu pentru consultație, de obicei consultă pe parafă de optometrist. De aici sunt atât de mulți „doctori din Cluj”, care consultă gratuit.

După 5 ani de practica ca si medic specialist, acesta poate susține un examen cu o comisie universitara care ii va acorda gradul de medic primar,examenul de maturitate profesionala al unui medic.

Optometristul este tehnicianul care poate prescrie ochelari dar nu are pregătirea și competența să constate și să trateze patologia oculară. De asemenea ar fi de preferat să nu prescrie ochelari copiilor și tinerilor unde problemele sunt mai delicate.

Citeşte mai mult pe proalba.ro .

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…