Băsescu a informat Parlamentul cu privire la intrarea şi staţionarea unor aeronave NATO în România. SCRISOAREA preşedintelui

Băsescu a informat Parlamentul cu privire la intrarea şi staţionarea unor aeronave NATO în România. SCRISOAREA preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a informat Parlamentul, printr-o scrisoare datată 3 septembrie, asupra faptului că a aprobat intrarea şi staţionarea în România a unui detaşament de aeronave NATO şi a personalului aferent, respectiv 150-250 de persoane, aparţinând altor state aliate.

”În temeiul şi în condiţiile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea şi desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, am aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea şi staţionarea în România a unui detaşament de aeronave şi a personalului aferent în funcţie de tipul aeronavelor dislocate, respectiv 150-250 de persoane, aparţinând altor state aliate, pe principiul rotaţiei, pentru executarea, alături de forţele naţionale, a misiunilor de Poliţie Aeriană NATO”, se precizează în scrisoarea preşedintelui Băsescu transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Totodată, în scrisoare se menţionează că fondurile financiare necesare desfăşurării misiunilor de Poliţie Aeriană NATO referitoare la infrastructura şi mentenanţa acesteia vor fi asigurate de către ţara noastră, iar costurile pentru operarea şi mentenanţa aeronavelor NATO vor reveni naţiunii trimiţătoare.

Băsescu mai menţionează că, pe fondul crizei din Ucraina, la nivelul Alianţei Nord-Atlantice s-a aprobat un pachet de 18 măsuri imediate de reasigurare a aliaţilor, între acestea fiind şi întărirea misiunii de Poliţie Aeriană.

”În acest context, Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa a solicitat României sprijin pentru întărirea măsurilor de reasigurare a flancului sud-estic al Alianţei, prin integrarea unui detaşament de aeronave aparţinând unui alt stat membru NATO în forţele naţionale care execută misiunea de Poliţie Aeriană, cu o perioadă de dislocare între patru şi şase luni, urmând să fie înlocuit de alt detaşament, pe principiul rotaţiei, în funcţie de cerinţe şi de evoluţia situaţiei”, mai precizează Băsescu.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a avut această scrisoare pe ordinea de zi de luni, decizia luată de acest for fiind aceea de a o trimite spre informare plenului.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, după şedinţa CSAT din 3 septembrie, că s-au luat două decizii, una legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României şi posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, în domeniul cibernetic.

Preşedintele a precizat at că a avut loc o scurtă şedinţă CSAT pentru clarificarea a două probleme.

”Una era legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României, prin rotaţie, nu toate deodată, care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană", a menţionat şeful statului.

Preşedintele a precizat că acest lucru înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul României vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici de întreţinere a aeronavelor, care să asigure funcţionarea acestor aeronave ale aliaţilor din NATO, pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al Românei.

”A fost adoptată această hotărâre, vom comunica la NATO aprobarea noastră pentru prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România şi în spaţiul aerian românesc", a menţionat Băsescu.

Al doilea punct al şedinţei CSAT a fost, potrivit preşedintelui, legat de posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, în domeniul cibernetic.

”România este pregătită să îşi asume unul din cele patru programe ale NATO, în calitate de naţiune lider, şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei”, a spus Traian Băsescu, precizând că şi această decizie a fost adoptată în CSAT.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

2 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

3 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord

4 Așa o fi?

5 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea