Băsescu: Președintele ar trebui să cheme Coaliția la Cotroceni pentru o nouă propunere pentru funcția de premier

Băsescu: Președintele ar trebui să cheme Coaliția la Cotroceni pentru o nouă propunere pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis ar trebui să-i cheme pe reprezentanții coaliției de guvernare la Cotroceni, pentru a face o nouă propunere pentru funcția de premier, a declarat joi fostul președinte Traian Băsescu.

"Cred că președintele (Iohannis — n.r.) greșește. După ce a văzut că această majoritate este betonată în Parlament, trebuie să ia notă despre faptul că partidul dânsului nu poate ajunge la guvernare, pentru că nu are majoritate în Parlament. I-aș chema la consultări și le-aș cere să-mi facă o nouă propunere pentru prim-ministru. Ar fi și ca pas politic, ar dovedi și maturitatea președintelui care vrea să îndepărteze dificultatea în care se află România, având un prim-ministru trimis în judecată. (...) În acest moment pasul care este de făcut este invitarea la Cotroceni, în primul rând a coaliției, care s-a dovedit acum 48 de ore că are o majoritate confortabilă în Parlament, și le-aș spune: 'Domnilor, suntem de acord că România are un prejudiciu uriaș cu un prim-ministru trimis în judecată pentru corupție?' N-ar avea cine să spună 'nu ne aduce prejudicii', pentru că pe Victor Ponta nu-l mai primește nimeni nicăieri. Și, în aceste condiții, aș spune: 'Bun, suntem de acord că avem această problemă de credibilitate pentru România într-o perioadă foarte tulbure, deci facem o propunere pentru funcția de prim-ministru și semnez decretul. (...) Aș face acest pas dacă aș fi la Cotroceni", a afirmat Băsescu la Adevărul live.

Potrivit acestuia, în condițiile în care s-a dovedit la moțiunea de cenzură de marți majoritatea confortabilă pe care o are actuala coaliție, "președintele are ca obiectiv să readucă Guvernul în calitatea de partener pentru celelalte guverne, măcar din Uniunea Europeană". "Or, trebuie găsită soluția ca Victor Ponta să plece", a completat Băsescu.

Pe de altă parte, fostul șef de stat a evidențiat că faptele pentru care Victor Ponta a fost trimis în judecată sunt săvârșite în 2007, "ceea ce este puțin forțat".

"De afacerea Rovinari — Turceni se știa din 2008-2009. Faptul că s-a ajuns la implicarea lui Ponta, în timp ce-și exercita mandatul de prim-ministru într-o afacere presupus ilegală din 2007-2008, mi se pare puțin forțat pentru că aici se putea face. Vă dau un caz, o acuzație de abuz în serviciu la Elena Udrea. Abuzul în serviciu de bună seamă nu-l poți face singur. (...) Dacă nu aș fi vrut ca procuror să mă amestec în schimbarea guvernelor, disjungeam partea lui Victor Ponta până când își termina mandatul, pentru că așa, acuzându-l pentru fapte care s-au produs cu mult înainte ca el să devină prim-ministru, în momentul în care îndeplinește funcția de prim-ministru — nu spune nimeni că Justiția nu e oarbă — dar lucrurile puteau fi rezolvate în așa fel încât să nu-ți pui guvernul țării tale în dificultate. Cred că cel mai păcătos lucru ar fi ca în România să se schimbe guverne cu procurori. Aici nu vorbim de situația lui Victor Ponta, vorbesc de situația țării. Un simplu procuror ar putea aduce România într-o situație foarte dificilă", a mai afirmat Traian Băsescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”