Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România

Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România

Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România / FOTO: mbasic.facebook.com

"În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de acestea (60% dintre toate decesele), prevenția și metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului ne-am implicat activ în ambele direcții: am derulat campanii de informare și evaluare pentru prevenție și am realizat anumite intervenții pentru prima oară în România", a spus Carmen Drăgan, președinte al Spitalului Monza.

Tahicardiile ventriculare (ritm cardiac anormal, accelerat, cu originea în ventriculi) sunt întâlnite frecvent la pacienții cu afectare structurală cardiacă, în special când performanța de pompă a inimii este semnificativ afectată — între 30 și 50% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă decedează subit prin mecanism aritmic. În mod frecvent, în tahicardiile ventriculare, zonele care cauzează aritmia sunt situate în grosimea peretelui cardiac (intramurale) sau pe suprafața externă a inimii (epicardice).

Până în prezent, în România, bolnavii ce prezentau aceste zone aritmogene pe exteriorul inimii nu aveau o metodă de prevenție și tratament dedicată. Defibrilatorul implantabil salvează vieți, oprind aritmiile, dar nu poate preveni recurența acestora. În plus, adesea, intervenția defibrilatorului afectează calitatea vieții pacienților și cel puțin pentru șocurile electrice se asociază cu exces de mortalitate. Medicamentele antiaritmice au o eficiență limitată atât în terminarea aritmiilor, cât mai ales în prevenirea acestora, fiind totodată grevate de frecvente și severe efecte secundare.

"Ablația clasică (endocavitară sau endocardică) la pacienții cu tahicardie ventriculară cu circuit pe exterior nu este la fel de eficientă precum în cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, în speranța că vei atinge zona aritmogenă aflată pe exterior. Abordarea epicardică — sau ablația celulelor de pe exteriorul mușchiului cardiac — asistată 3D este soluția de prevenție și tratament în cazul bolilor structurale de inimă. Aceasta metodă poate fi curativă, adesea nemaifiind necesară o medicație antiaritmică ulterioară", a declarat dr. Radu Vătășescu.

Spre deosebire de procedura clasică, în care cateterul este introdus printr-o venă sau arteră a piciorului, în cazul ablației epicardice se introduce un ac special în regiunea situată imediat sub stern. Procedura se efectuează sub anestezie locală. Dacă nu există complicații, aceasta durează 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă a doua zi.

Pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală pe cord (cum ar fi o intervenție de bypass coronarian sau plastie de valvă) procedură de ablație epicardică trebuie uneori modificată, fiind necesar un abord chirurgical, combinat cu cel epicardic. Pentru aceste situații, dar și pentru a preveni orice risc, intervențiile epicardice se vor efectua în prezența unui chirurg cardiovascular din echipa condusă de dr. Theodor Cebotaru, director Departament Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Monza.

Cunoscut în special ca fiind centrul de excelență în chirurgia cardio-vasculară, Spitalul Monza este specializat în efectuarea intervențiilor chirurgicale complexe și în asigurarea unor servicii medicale de înaltă performanță.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”