CCR: Confiscarea extinsă nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de 2012

CCR: Confiscarea extinsă nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de 2012

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că măsura confiscării extinse prevăzută în Codul penal nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de 2012, respectiv de la momentul intrării în vigoare a Legii nr.63/2012.

CCR a admis joi, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.112 (1) alin.(2) lit.a) din Codul penal sunt constituționale "în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.63/2012 pentru modificarea și completarea Codului penal al României și a Legii nr.286/2009 privind Codul penal".

Curtea a fost sesizată cu o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art.112(1) alin.(2) lit.a) din Codul penal, articol care prevede: "Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței, depășește în mod vădit veniturile obținute de aceasta în mod licit".

CCR s-a mai pronunțat în luna iunie 2014 asupra confiscării extinse și a hotărât că această măsură se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii 63/2012.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante