CCR discută miercuri sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

CCR discută miercuri sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

Curtea Constituțională a României discută miercuri sesizarea PNL privind neconstituționalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaților și a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta. Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a anunțat pe 10 iulie că sesizarea transmisă CCR este semnată de 105 deputați liberali.

"105 deputați ai PNL și-au exercitat dreptul constituțional prevăzut în articolul 146 din Constituție și au atacat, la CCR, Regulamentul Camerei Deputaților, articolul 157, alineatul 7, și hotărârea Camerei Deputaților nr. 53, din 9 iunie, privitoare la Victor Ponta", a spus Orban.

El a precizat că procedura de dezbatere și de vot a cererii de începere a urmăririi penale împotriva unui membru sau a unui fost membru al Guvernului încalcă grav mai multe prevederi constituționale.

"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputaților nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci votează, în baza raportului comisiei, proiectul de hotărâre inițiat de Comisia juridică", a arătat Orban, precizând că astfel nu se votează cererea procurorului general.

El a susținut că un vot în plen împotriva proiectului de hotărâre al Comisiei juridice nu înseamnă adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotărâre și retrimiterea la comisie.

Orban a punctat că sesizarea PNL vizează și hotărârea Camerei privind respingerea cererii de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

El a considerat, în context, că sunt încălcate prevederi constituționale importante, respectiv articolul 109, care stipulează că numai Camera Deputaților poate să ceară urmărirea penală, articolul 16, care prevede că cetățenii sunt egali în fața legii și că nimeni nu este mai presus de lege, și articolul 124 privind împiedicarea înfăptuirii justiției.

"Astăzi, din cauza acestui regulament, Camera Deputaților nu poate să ceară urmărirea penală a niciunui membru al Guvernului și a niciunui fost membru al Guvernului dacă în Comisia juridică există o majoritate care nu susține această cerere de urmărire penală", a afirmat Orban.

Ludovic Orban a mai spus că, în cazul în care CCR acceptă sesizarea PNL, votul în privința cererii de începere a urmăririi penale referitoare la Victor Ponta ar trebui să fie reluat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...