China riscă o "epidemie" de boli cardiovasculare (studiu)

China riscă o "epidemie" de boli cardiovasculare (studiu)

Regimul alimentar dezechilibrat, fumatul și obezitatea fac ravagii în China, unde trei din patru persoane suferă de probleme cardiovasculare, susține un studiu publicat luni în Journal of the American College of Cardiology și citat de AFP.

Pe baza datelor de la 96.000 de bărbați și femei din China, cercetătorii au clasificat starea de sănătate a acestora în trei categorii — ideală, medie și proastă — în funcție de șapte comportamente și stiluri de viață stabilite de American Heart Association.

Cele șapte criterii luate în calcul de cercetători au fost fumatul, indicele de masă corporală, activitatea fizică, regimul alimentar, nivelul de colesterol, tensiunea arterială și glucoza din sânge, fără tratament.

Potrivit rezultatelor studiului, doar 0,2% din participanți s-au înscris în categoria persoanelor cu o sănătate perfectă din punct de vedere cardiovascular.

Pe de altă parte, atunci când s-au luat în considerare doar cele patru criterii principale (indicele de masa corporală, activitatea fizică, dieta și fumatul), 5% dintre bărbați și 22% dintre femei au obținut cel mai bun calificativ.

Studiul survine în contextul în care bolile cardiovasculare sunt în prezent principala cauză de deces în China, iar prevalența diabetului zaharat s-a dublat în această țară în ultimul deceniu.

"În absența unei intervenții eficace, bolile cardiovasculare vor deveni o epidemie în viitorul apropiat în China", a avertizat studiul condus de Yufang Bi și Guang Ning, de la Universitatea de Medicină Jiao Tong din Shanghai.

"Dintre cele șapte criterii, respectarea unui regim alimentar echilibrat s-a dovedit cel mai puțin respectat (...), de doar 1,6% dintre subiecți — similar la femei și bărbați", a completat studiul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 Revoltă în marina rusă? / Mai mulți marinari au trimis o scrisoare către Putin și Șoigu, refuzând să lupte în Ucraina