Cod portocaliu prelungit pentru Dunăre. Cote de inundații depășite de la Gruia la Giurgiu

Cod portocaliu prelungit pentru Dunăre. Cote de inundații depășite de la Gruia la Giurgiu

Hidrologii au prelungit Codul portocaliu de inundații pe Dunăre până în 30 mai, ora 18,00, pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. De asemenea, se va institui Cod portocaliu de inundaţii, începând cu data de 23 mai 2014, ora 06:00, pentru Dunăre pe sectorul aval Călăraşi- Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea). Hidrologii au prelungit avertizarea de Cod galben şi pentru sector aval Brăila (judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea). Până pe 23 mai, la ora 6.00, este valabil un Cod galben de inundaţii emis pentru Dunăre pe sectorul aval Călăraşi - Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea). Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), apa fiind la jumătatea digului, iar în aval de Giurgiu sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).
Debitul fluviului este în continuă creștere, iar joi se așteaptă un nivel maxim al acestor zile. Dunărea are astăzi, la intrarea în țară, un debit de 13.100 mc/s și se situează peste cotele de inundații la stațiile Gruia (cotă depăşită cu patru centimetri), Calafat (82 centimetri), Bechet (84 centimetri), Corabia (53 centimetri), Turnu Măgurele (74 centimetri), Zimnicea (55 centimetri) şi Giurgiu (cinci centimetri). Sunt sub cod portocaliu județele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, județe în care autoritățile au dispus înălțarea digurilor de protecție. Hidrocentrala funcţionează la capacitatea maximă, iar lacul de acumulare de la Orşova a fost golit pentru ca localităţile din amonte de baraj să nu fie inundate în caz de viitură.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro