Comisia LIBE, vizită de documentare în România pe tema locurilor secrete de detenție ale CIA

Comisia LIBE, vizită de documentare în România pe tema locurilor secrete de detenție ale CIA

Senatorii din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională se întâlnesc, vineri, cu o delegație a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, care efectuează o vizită de documentare în România pe tema locurile secrete de detenție ale CIA.

La începutul acestei luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a informat, printr-o scrisoare, pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre vizita Comisiei LIBE.

"Vă informăm că, la nivelul Comisiei LIBE din PE, au început demersurile preliminare pentru punerea în aplicare a Rezoluției PE adoptată la 11 februarie 2015 privind Rezumatul Executiv al raportului Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenție ale CIA. În acest scop, la nivelul Comisiei LIBE din PE, s-a decis recent constituirea unui grup de lucru informal, care are ca sarcină implementarea recomandărilor Rezoluției PE din 11 februarie 2015. Activitatea Grupului de Lucru urmează să înceapă în cursul lunii septembrie 2015, prin organizarea unei audieri publice cu privire la Rezumatul Executiv al Raportului Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenție ale CIA, programată în perioada 14-15 septembrie 2015 și, respectiv, realizarea unei vizite de documentare în România de către o delegație condusă de președintele Comisiei LIBE , Claude Moraes (S&D, UK), programată pentru perioada 24-25 septembrie 2015", se arată în scrisoarea ministrului Aurescu.

Potrivit documentului transmis președintelui Senatului, pe 17 iunie, Comisia LIBE a avut o reuniune cu ușile închise, în cursul căreia s-a convenit asupra membrilor care vor face parte din grupul de lucru informal care are drept sarcină implementarea recomandărilor rezoluției PE din 11 februarie.

În grupul de lucru informal au fost cooptați Claude Moraes, președinte (S&D, UK), Jeroen Lenaers (PPE, NL), Tanja Fajon (S&D, SI), Timothy Kirkhope (ECR, UK), Sophia In't Veld (ALDE, NL), Marie-Christine Vergiat (GUE, FR), Eva Joly (Verzi, FR), Laura Ferrara (EFDD, IT). Grupul informal de lucru va include și membri ai comisiilor AFET și DROI.

"Cu privire la vizita de documentare în România din 24-25 septembrie, membrii Grupului de lucru informal au exprimat și interesul ca delegația LIBE să aibă o întâlnire la Parlamentul României cu parlamentari care au făcut parte din comisia Senatului care a investigat alegațiile referitoare la găzduirea unor închisori CIA pe teritoriul României, al cărei raport a fost adoptat în 2008", se mai arată în document.

Conform informării MAE, "în cadrul consultărilor recente inițiate de Secretariatul LIBE cu partea română în perspectiva acțiunilor programate pentru luna septembrie 2015, a rezultat un semnal politic preliminar de 'abordare în parteneriat' a vizitei în România, precum și interesul de a aborda într-o manieră cooperantă o problemă cu potențial sensibil deosebit".

"Din perspectiva intereselor României, se conturează o oportunitate de imagine în ceea ce privește manifestarea transparenței și disponibilității autorităților române pentru elucidarea alegațiilor de presă care susțin că România ar fi fost parte din respectivul program CIA", se precizează în scrisoarea ministrului Aurescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis