Conducerea Universității din București nu este de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice

Conducerea Universității din București nu este de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice

Universitatea din București și-a exprimat dezacordul față de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite deținătorilor unui titlu științific să renunțe la el printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES ARHIVA

"În acest sens, Universitatea din București urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atribuțiile ce îi sunt conferite, poate sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor. În mod evident, în cazul în speță a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a țării, care precizează fără echivoc că "Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența din cuprinsul acestora"", susțin reprezentanții UB, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției.

Totodată, Universitatea din București susține că urmează să se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educației naționale prin introducerea art. 71.

În opinia conducerii instituției de învățământ superior, posibilitatea renunțării de către deținător la un titlu științific va genera un precedent ce aruncă "în derizoriu" procesul educațional și promovează un comportament "iresponsabil și lipsit de etică" față de studiile universitare.

"Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educația superioară prin alternativa ca deținătorul unui titlu științific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituțional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare. Universitatea din București consideră că această prevedere a ordonanței de urgență creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităților, Consiliul Național de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea științifică. În plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării", susține conducerea UB.

Reprezentanții Universității din București și-au exprimat "surprinderea" privind faptul că universitățile nu au fost consultate în privința elaborării acestei ordonanțe de urgență.

"Pe această cale, Universitatea din București își reafirmă dorința de a contribui, nu numai prin activitatea specifică, ci și prin nivelul înalt de expertiză și de calificare academică de care dispune, la conturarea unor politici publice care să servească creșterii calitative a educației în România. Considerăm nedemocratice și dăunătoare sistemului de învățământ modificările masive și repetate ale Legii Educației Naționale, lege organică, prin Ordonanțe de Urgență, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse și fără consultarea prealabilă a instituțiilor marcante de învățământ, cum este Universitatea din București", se arată în comunicatul de presă.

Comunicatul este semnat de rectorul UB, Mircea Dumitru, și de președintele Senatului UB, Gheorghe Vlad Nistor.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

5 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!