Curtea de Apel Timișoara a anulat sancțiunea concedierii liderului de sindicat din Filarmonica Arad

Curtea de Apel Timișoara a anulat sancțiunea concedierii liderului de sindicat din Filarmonica Arad

Magistrații Curții de Apel Timișoara au hotărât anularea în parte a deciziei prin care Filarmonica de Stat Arad l-a sancționat pe Mihai Dogaru, liderul sindicaliștilor din instituție, înlocuind măsura desfacerii contractului de muncă cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni, admițând apelul acestuia formulat împotriva Sentinței Tribunalului Arad din 11 iunie.

'Este anulată în parte Decizia nr. 4/30.01.2015, emisă de pârâta Filarmonica de Stat Arad, în privința aplicării sancțiunii disciplinare a desfacerii contractului individual de muncă și dispune înlocuirea acesteia cu sancțiunea disciplinară prevăzută de art.248 alin.1, lit. d) din Codul Muncii, anume reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de trei luni de zile. Obligă pârâta să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul dacă nu ar fi fost concediat, de la data desfacerii contractului individual de muncă și până la momentul pensionării, din care se va scădea un procent de 10% din salariul de bază pentru o perioadă de trei luni, conform sancțiunii dispusă prin prezenta. Menține în rest dispozițiile sentinței apelate", se arată în hotărârea magistraților timișoreni de miercuri.

Decizia este definitivă.

Federația Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind a atras atenția în mai multe rânduri asupra concedierilor "ilegale" de la Filarmonica Arad și a acțiunilor de "intimidare și de obstrucționare" inițiate de conducerea Filarmonicii de Stat din Arad împotriva Sindicatului Artiștilor Interpreți.

"După ce în urmă cu câteva luni, președintele organizației sindicale, Mihai Dogaru, a fost concediat abuziv, în data de 21 octombrie 2015 conducerea instituției l-a concediat și pe vicepreședintele sindicatului, Tiberiu Varyaș. Acesta a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiție atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acțiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean", se arată într-un comunicat al FAIR-MediaSind, remis în luna noiembrie.

Potrivit acestuia, "deși comunicarea cu membrii de sindicat s-a făcut înaintea repetiției și cu acordul dirijorului, deși Codul Muncii prevede la art. 226 că 'pe toată durata exercitării mandatului, reprezentanții salariaților nu pot fi concediați pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariați', iar Legea 62/ 2011 a dialogului social prevede, la art. 9, că 'membrilor organelor de conducere alese ale organizațiilor sindicale li se asigură protecția legii contra oricăror forme de condiționare, constrângere sau limitare în exercitarea funcțiilor lor', administrația nu a ținut cont de aceste prevederi legale și a dispus concedierea liderului sindical".

De asemenea, FairMediaSind susținea că va întreprinde toate demersurile de informare, pe plan național și internațional, pentru ca legalitatea să fie reinstaurată în această instituție culturală de prestigiu, iar vinovații să fie sancționați, subliniind că "în conformitate cu prevederile art. 218 alin. 2 din Legea 62/2011, potrivit cărora, 'condiționarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

AGERPRES /(AS — autor: Ioan Weisl; editor:Diana Dumitru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”