Curtea Supremă judecă recursul făcut de maghiarul Mikola Bela la decizia prin care a fost declarat indezirabil

Curtea Supremă judecă recursul făcut de maghiarul Mikola Bela la decizia prin care a fost declarat indezirabil

Şedinţa de la Înalta Curte este secretă şi are loc în lipsa lui Mikola, care se află acum în Ungaria. Cetăţeanul maghiar va fi reprezentat de avocaţi.

Pe 21 aprilie, Mikola Bela a fost ridicat de la locuinţa sa din Târgu Mureş şi a fost expulzat în Ungaria . Conducerea Ministerului de Interne anunţase pe 17 aprilie că extremistul maghiar şi alţi trei unguri au primit interdicţia de a intra în România timp de un an.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Interne există indicii că cei patru cetăţeni maghiari „fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”.

Dacă nu vor respecta deciziile autorităţilor şi vor pătrunde în orice fel pe teritoriul României, cei patru ar putea fi condamnaţi la închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.

Cei pentru care s-a luat această măsură sunt Tyirityan Zsolt, membru al organizaţiei „Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula, membru Jobbik, membru al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan, membru Jobbik şi Mikola Bela, membru al organizaţiei „Noua Gardă Ungară” , pentru care organele competente au cerut Curţii de Apel Bucureşti să fie declarat indezirabil, solicitare ce va fi luată în discuţie joi.

Ce spun legile României

Potrivit legii 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniuni Europene, persoana care a primit interdicţia sau a fost declarată indezirabilă trebuie să părăsească teritoriul în termen de o lună sau imediat dacă prezintă un risc la securitatea naţională.

„Termenul în care cetăţeanul Uniunii Europene sau membrul de familie al acestuia trebuie să părăsească teritoriul României este de o lună de la data comunicării deciziei de restrângere a dreptului la libera circulaţie, cu excepţia acelor cazuri în care autoritatea competentă emitentă a deciziei de restrângere a dreptului la libera circulaţie constată că acesta trebuie să părăsească teritoriul României de îndată ori într-un termen mai scurt, în scopul evitării unui risc iminent şi grav de încălcare a ordinii publice, sănătăţii publice sau securităţii naţionale”, potrivit punctului 8 din legea 102/2005.

Riscul nerespectării

Oficiali ai Poliţiei de Frontieră au precizat pentru Adevărul că va fi greu ca cei patru să pătrundă în România pentru că vor fi introduşi în baza de date a Ministerului de Interne şi vor fi opriţi la graniţă.

„Cetăţenilor din Uniunea Europeană care vor să intre pe teritoriul României le sunt verificate cărţile de indentitate sau paşapoartele de către agenţii Poliţiei de Frontieră, iar în cazul în care sunt găsiţi în baza de date existentă ca având interdicţie sau fiind declaraţi indezirabili, li se va înmâna un formular în care este specificat motivul interdicţiei şi vor fi întorşi din drum”, potrivit sursei citate.

În acest moment, cei patru nu s-ar afla pe teritoriul României, potrivit unor surse judiciare. Dar, în cazul în care vor fi descoperiţi pe teritoriul ţării noastre cât încă este în vigoare această măsură, vor fi acuzaţi de sustragerea de la executarea obligaţiilor date de autorităţi şi pot fi pedepsiţi cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

„Sustragerea de la executarea obligaţiilor instituite de autorităţile competente, de către străinul faţă de care s-a dispus măsura îndepărtării de pe teritoriul României ori a fost dispusă interzicerea dreptului de şedere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, potrivit articolului 265 din noul Cod Penal.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Partidul naţionalist ungar Jobbik nu acceptă interdicţia de un an impusă de România unora dintre membrii săi, a declarat un parlamentar al partidului luni seara pentru MTI, ca răspuns la anunţul oficial al autorităţilor române. Reprezentanţii Ministerului de Interne au anunţat luni seara că patru cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor judeca joi cererea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin care se solicită ca Mikola Bela membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, să fie declarat persoană indezirabilă pe teritoriul României. Oficialii Ministerului de Interne au anunţat luni seara că Bela şi alţi trei cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre urmările referendumului din Transnistria, despre pericolul care pândeşte Republica Moldova, dar şi despre evoluţia politică a Partidului Mişcarea Populară.

Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, afirmă că, din câte ştie el, măsura MAI de interzicere a intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni nu este permisă de "legile UE" şi spune că se poate declanşa un "scandal internaţional".

Autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Formaţiunea politică extremistă Jobbik nu poate fi interzisă în România, deoarece nu are filiale în ţară, ci doar simpatizanţi, a anunţat, joi, un deputat al acestui partd politic în Parlamentul ungar, Szavay Istvan, potrivit Medifax.

Autorităţile din România au început demersurile pentru a interzice de-acum înainte prezenţa în ţara noastră a lui Gabor Vona, liderul partidului de extremă dreaptă din Ungaria, „Jobbik”. Motivul, propagandă revizionistă.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis politicienilor maghiari care îşi fac campanie electorală pe teritoriul României să respecte Constituţie şi legile ţării noastre. Şeful statului a discutat cu premierul, astăzi, la Cotroceni, despre un proiect legislativ împotriva extremismului.

Liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Vona Gabor, le-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în care le transmite că, dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi „să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină atât de transparentă“.

Liderul Jobbik Cluj, Erdely Bela, a reacţionat, joi, la atacurile dure ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, despre care spune că au drept scop generarea unei atitudini antimaghiare, scrie Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului să emită un act normativ prin care prezenţa membrilor partidului extremist Jobbik în România să fie interzisă. Victor Ponta i-a transmis şefului statului că liderul Jobbik, Vona Gabor, poate fi declarat indezirabil printr-o decizie de la Cotroceni. Legea arată că adevărul este la mijloc.

Consilierul premierului pentru problemele minorităţilor, Gyorgy Frunda, a declarat marţi seară, în cadrul unei emisiuni a postului Digi24, că nu poate fi interzisă venirea în România a membrilor partidului extremist Jobbik sau ai Gărzii Maghiare, formaţiune paramilitară interzisă din Ungaria.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa, pe teritoriul României, a membrilor partidului extremist maghiar Jobbik.

Partidul Jobbik din Ungaria a deschis o filială la Cluj-Napoca, scopul principal fiind "de a comunica problemele minorităţii maghiare din România către Ungaria".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?