CUTREMUR în MAFIA ONCOLOGICELOR!/61 de PERCHEZIȚII DNA în București și 7 JUDEȚE

CUTREMUR în MAFIA ONCOLOGICELOR!/61 de PERCHEZIȚII DNA în București și 7 JUDEȚE

UPDATE/Ancheta DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic vizează mai mulţi medici, printre aceştia fiind şi şefi de clinici şi ai unor secţii de oncologie, au declarat, marţi, surse judiciare. 

Sursele au arătat că ar fi implicaţi 16 medici, inclusiv având funcţii de şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate - subprogramul oncologie. 

Aceleaşi surse au susţinut că ar fi implicaţi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.

Potrivit surselor judiciare, medicii treceau în fişa pacientului afecţiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare.

Sursele au arătat că erau situaţii în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 4 cm în loc de 2 cm, ca să-i poată prescrie medicamente şi tratament care i-ar fi adus respectivul comision sau alte beneficii.

UPDATE/Excursii la Las Vegas și Paris pentru tratamente scumpe!Care erau modalitățile de cointeresare

Surse judiciare au explicat că modalităţile de cointeresare a cadrelor medicale de către exponenţii operatorilor economici constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate (unele neefectuate în realitate), asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.

Una din țintele distribuitorilor era creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice),duce la creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul P.N.S., fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S. şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical. 

Potrivit surselor judiciare citate, se crează relaţii la nivelul directorilor medicali/medicilor şefi din cadrul C.J.A.S., în unele situaţii chiar şi al funcţionarilor din cadrul Compartimentelor Programe Naţionale de Sănătate şi Farmacii (C.P.N.S.F.) constituite în structura acestora, cu atribuţii de control pe linia derulării P.N.S., respectiv pe linia relaţiei cu farmaciile.

Sunt şi situaţii în care reprezentanţii medicali ai firmelor producătoare/distribuitoare de medicamente s-au implicat inclusiv în procesul de întocmire şi promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a C.N.A.S. a dosarelor necesare includerii/menţinerii unor pacienţi din cadrul P.N.S. în anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de aceştia. În ceea ce priveşte consecinţele perpetuării şi extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei.

Exemple: Firmele de medicamente alocă sume mari  ( de exemplu in 2014 suma de 4.123.554,18 lei, achitată de o firmă de medicamente unui operator de turism , aceste  ,, sponsorizări”, în realitate sunt o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale , pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor).

Excursii exotice

Au fost identificate  facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele OTTAWA (perioada 12-16 februarie 2013), SAN DIEGO (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brașov ( perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 01-03.08.2014). Presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013.

Vacanță la Paris pentru 30 de medici

La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici , fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Sub aparența participării la un eveniment medical în orașul Ottawa, firma de medicamente  a solicitat prestatorului de servicii de turism  să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulți medici;Evenimentul ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego în perioada 24-31.10.2013  . În realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți). Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente  a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic. 

În vederea desfășurării evenimentelor externe din Ottawa (Canada) și San Diego (U.S.A.), firma de medicamente  în calitate de sponsor, a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu participanții la aceste întruniri, medici ce aveau calitatea contractuală de beneficiari. 

Congresul de la San Diego

Congresul ,de la San Diego a avut ca tema reumatologia. Participanții sponsorizați  au fost cazați inițial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. Pe timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar  evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu au existat.

Medicii vizaţi de aceste activităţi  au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă   studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

UPDATE/Potrivit unor surse judiciare, sunt percheziţii la 61 locaţii: persoane fizice,  clinici oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă”, Spitalul de zi  Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Bistriţa,  şi la firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer.

Sursele spun că aceste firme de medicamente oferă unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru varianta medicamentelor, mai scumpă, în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă sunt mai ieftine. 

Unii dintre medicii implicaţi în această activitate fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi, pentru achiziţia anumitor medicamente, pretind şi primesc foloase sau furnizorii de medicamente le oferă avantaje în acest scop.

La nivel naţional  fenomenul este  îngrijorător în sistemul de sănătate,  acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândit.

Reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente sunt cei care ţin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulează material pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate, precum şi cu funcţionarii C.J.A.S. pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului Naţional de Sănătate, aceste medicamente. Din actele efectuate rezultă că, în unele situaţii, în această reţea sunt implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigură eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care sunt aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi. 

În multe situaţii, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii/distribuitorii agreaţi se realizează după emiterea reţetelor de către medici, urmărindu-se cu atenţie să nu fie eliberate alte medicamente alternative. În acest scop, există o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist şi reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activităţii.

Comunicatul DNA

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015.

În cursul zilei de 28 iulie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 61 de locații situate în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 VIDEO „Băga-mi-aș p...a” / Deontologii de la Digi 24 au comis-o în direct!

4 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

5 Așa o fi?