Deputatul Gheorghe Coman, condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman, condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din DSVSA Buzău.

Completul de cinci judecător a respins atât apelul formulat de procurorii DNA, cât şi pe cel al lui Gheorghe Coman şi a decis astfel menţinerea pedepsei de un an de închisoare cu executare, stabilită de prima instanţă.

Totodată, judecătorii au scăzut din condamnarea lui Coman perioada în care acesta a stat în arest preventiv, respectiv din 7 ianuarie până în prezent.

Avocatul deputatului Gheorghe Coman a arătat, în faţa instanţei, că acesta a făcut recent un denunţ la DNA, fără a menţiona cu privire la cine. În acest context, avocatul a solicitat instanţei să dispună o pedeapsă mai uşoară faţă de cea primită de Coman la instanţa de fond. După deliberări, instanţa a respins admiterea acestei probe.

Totodată, avocatul a mai arătat că, în opinia sa, Gheorghe Coman ar trebui să beneficieze, potrivit noilor coduri, de o micşorare a pedepsei şi de suspendarea executării acesteia.

La rândul lor, procurorii anticorupţie au arătat că instanţa de fond a individualizat corect faptele deputatului Gheorghe Coman şi că a dat o decizie corectă. Aceştia au precizat că pedeapsa de un an de închisoare cu executare este mică în raport cu gravitatea faptelor lui Coman şi au cerut condamnarea deputatului la trei ani de închisoare cu executare.

În ultimul cuvânt, Gheorghe Coman le-a spus judecătorilor că are o situaţie familială dificilă, în contextul în care are trei credite bancare, pe care trebuie să le plătească. Coman a cerut să-i fie aplicată astfel pedeapsă cu suspendare, pentru a putea munci ca să-şi plătească aceste credite şi a menţionat că Banca Transilvania a venit deja să îi ia casa.

În 30 ianuarie, un complet de trei judecători de la instanţa supremă l-a condamnat pe deputatul Gheorghe Coman la un an de închisoare cu executare. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care luni a dat o decizie definitivă în acest dosar, dispunând ca Gheorghe Coman să execute un an de închisoare.

Deputatul Gheorghe Coman a fost trimis în judecată în 16 ianuarie, fiind acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău. Coman a fost acuzat de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid, fiind preşedinte al PC Buzău la data faptelor, pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

El a fost arestat în 7 ianuarie, măsura preventivă fiind încuviinţată de Camera Deputaţilor la 27 decembrie 2013.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada noiembrie - decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denunţător, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diverse servicii precum şi foloase materiale necuvenite.

DNA arăta în rechizitoriu că deputatul i-a cerut denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a PC.

"De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiaşi partid", au scris procurorii în rechizitoriu.

Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor "înţelegeri", ar reveni Partidului Conservator.

Foloasele cerute de Coman, mai preciza DNA, constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către deputat. În acest context, între 12 şi 18 decembrie 2013, deputatul a primit de la denunţător o sticlă de whisky şi 3.140 de lei, au susţinut procurorii.

Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie 2013, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte al PC Buzău în luna decembrie.

După reţinerea lui Coman, conducerea PC a hotărât suspendarea acestuia din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei în justiţie.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu