DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc

DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc

 Un atentat terorist a fost dejucat la Covasna, informează reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit procurorilor, o bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. În acest caz a fost reţinut un bărbat, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria.

Anchetatorii spun că a fost reţinută deja o persoană. Este vorba despre Beke Istvan Attila. El este acuzat de tentativă la acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Bărbatul va fi adus în Capitală pentru a fi interogat de procurori. În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Ofiţerii SRI îl monitorizau pe extremist încă din luna august. „Indivizii au încercat să ajungă destul de departe, dar SRI ştia din timp de acest atentat. Este o anchetă penală în curs, astfel încât nu putem da foarte multe detalii. Cetăţeanul reţinut azi noapte face parte din organizaţia extremistă înfiinţată în Ungaria”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI. Potrivit acestuia, liderii ungari ai mişcării au mai fost în atenţia SRI, după ce anul trecut ei au intrat în conflict cu jandarmii, ulterior întocmindu-se dosare penale pe numele acestora. „S-a acţionat din timp, astfel încât viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol în niciun moment. Măsuri de precauţie trebuie să ne luăm cu toţii, însă mesajul nostru e că ne-am făcut datoria şi cunoaştem intenţia unor astfel de atentate”, a mai spus Marincea. Referitor la materialele ridicate la percheziţii, procurorii spun că ar fi putut pune în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora.

Citeste mai mult: adev.ro/nyoniv


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...