DIICOT: Gruparea 'Velțenilor', specializată în trafic de persoane și proxenetism, destructurată

DIICOT: Gruparea 'Velțenilor', specializată în trafic de persoane și proxenetism, destructurată

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat joi 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Sibiu și Mureș, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea grupării "Velțenilor", specializată în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism. Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2011, membrii grupării au recrutat de pe raza județelor Sibiu, Alba și Mureș, persoane de sex feminin vulnerabile, care proveneau din familii cu o situație materială precară și un grad scăzut de educație, pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituției, pe teritoriul mai multor state europene, încasând sumele de bani obținute din aceste activități.

S-a reținut că femeile erau racolate de regulă sub pretextul că odată ajunse în străinătate vor presta activități de îngrijire a persoanelor vârstnice sau că vor desfășura activități de prostituție iar banii vor fi împărțiți între membrii grupării și persoanele care practică prostituția.

După ce ajungeau la destinație, femeile erau obligate să practice prostituția, fiind în permanență supravegheate de membrii grupului și fiindu-le impuse condiții stricte iar banii de pe urma practicării prostituției reveneau membrilor grupării.

Procurorii mai susțin că asupra victimelor era exercitată o puternică presiune psihică iar pentru a menține controlul asupra acestora, membrii grupului recurgeau la amenințări și violențe fizice (mutilarea prin secționarea degetelor sau incizii cu obiecte tăioase în zona feței).

De asemenea, membrii grupării au organizat și sprijinit și alte persoane în activitatea de exploatare a victimelor, pretinzând procent din câștigurile realizate de acestea.

La sediul DIICOT—Biroul Teritorial Sibiu au fost aduse, în vederea audierii, 30 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciilor de Acțiuni Speciale Sibiu, Alba, Vâlcea, Brașov și a Inspectoratului de Jandarmi Sibiu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

3 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează