DNA a finalizat și trimis în judecată alte 6 cazuri de corupție

DNA a finalizat și trimis în judecată alte 6 cazuri de corupție

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna august 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MIU ION, medic veterinar cu funcție de control în cadrul Direcției Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (4 infracțiuni),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (4 infracțiuni),

LUPU FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Miu Ion, în calitate de medic veterinar cu funcție de control în cadrul Direcției Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu subsecvente aplicării legislației sanitar-veterinare și controlului produselor de origine animală destinată consumului uman în toate fazele de producere, depozitare și comercializare, a pretins și primit de la 4 persoane, printre care se numără și inculpatul Lupu Florin, 85 de pui și mai multe sume de bani, în valoare totală de 2.253 lei.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Miu Ion a furnizat persoanelor respective informații care nu erau destinate publicității privind efectuarea unor controale de către medici veterinari din cadrul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Miu Ion și Lupu Florin, până la concurența sumei de 2.253 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MARINESCU CATELUȚA, secretar al Primăriei comunei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- înșelăciune,

GĂBRIAN CONSTANTIN și STĂTICĂ ION, viceprimar respectiv inspector în cadrul Primăriei comunei Șuici, județul Argeș, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la înșelăciune,
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpata Marinescu Cateluța, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale și Producție Vegetală Șuici, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a folosit documente false, inexacte și incomplete în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, aspecte care au condus la obținerea unui sprijin financiar în valoare de 269.134,88 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național.
Concret, inculpata a depus la instituția respectivă un contract de concesiune încheiat în stare de conflict de interese, nul absolut și o adeverință completată în fals, de ceilalți doi inculpați, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că, numărul de animale deținute de asociație, nu avea corespondent în situația reală.

Precizăm că inculpații au mai fost trimiși în judecată într-un alt dosar penal pentru fapte similare (comunicat 1216/VIII/3 din 06 iulie 2015).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 269.134,88 lei, precum și dobânzile și penalitățile datorate până la data efectuării plății integrale a debitului.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Găbrian Constantin și Stătică Ion, până la concurența sumei de 269.134,88 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

PÎRVAN SORIN FLORENTIN, administrator și asociat unic al S.C. Patrick Florian S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată;
- înșelăciune, în formă continuată;
- instigare la fals intelectul, în formă continuată și
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

PÎRVAN IULIA, administrator al S.C. Patrick Florian S.R.L., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri;
- înșelăciune și
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

BUȘE IOANA și GORUN ION, primar al comunei Stoina, județul Gorj, respectiv inspector în cadrul primăriei comunei Stoina, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată;
- complicitate la înșelăciune, în formă continuată și
- fals intelectul, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 - 2013, inculpații Pîrvan Sorin Florentin, în calitate de administrator și ulterior asociat unic al S.C. Patrick Florian S.R.L. și Pîrvan Iulia, în calitate de administrator al aceleiași firme, au depus la dosarele aferente anilor 2012 și 2013, mai multe acte și declarații false, prin care au obținut subvenții de la A.P.I.A. – Centrul Județean Gorj.
În aceeași perioadă, pentru a putea obține sumele respective de bani, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia, au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafețe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri.
Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin, i-a determinat pe inculpații Bușe Ioana, primar al comunei Stoina și Gorun Ion, inspector cu atribuții privind registrul agricol în cadrul primăriei Stoina, să întocmească și să semneze în fals, cele două adeverințe aferente campaniilor 2012 și 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafața agricolă deținută în arendă de către S.C. Patrick Florian S.R.L. pe raza comunei Stoina.
În acest fel, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia au obținut pe nedrept de la A.P.I.A. – Centrul Județean Gorj, suma totală de 107.245,46 lei.
În data de 01 iulie 2015, S.C. Patrick Florian S.R.L. a fost radiată, în urma hotărârii Tribunalului Dolj.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 107.245,46 lei, reprezentând prejudiciul principal produs ca urmare a obținerii pe nedrept de sume de bani de către inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia în campaniile din anii 2012 și 2013.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Bușe Ioana și Gorun Ion, până la concurența sumei de 107.245,46 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ȘOTRI SORIN – FLORIN, administrator al S.C. Spectra Energy SRL Galați, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2006 – decembrie 2008, inculpatul Șotri Sorin Florin, în calitate de administrator la S.C. Spectra Energy S.R.L. Galați, nu a înregistrat în evidența contabilă veniturile obținute în urma livrărilor de marfă efectuate către mai multe societăți comerciale.
În perioada ianuarie – februarie 2009, inculpatul Șotri Sorin Florin, în calitate de administrator la S.C. Spectra Energy S.R.L. Galați, a vândut un bun mobil, achiziționat în cursul anului 2008, fără a preciza valoarea de vânzare și fără a prezenta factura sau alte documente aferente vânzării, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 318.648,46 lei (reprezentând TVA în valoare de 313.213,10 lei și impozit pe profit în valoare de 5.435,36 lei).
În perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, inculpatul Șotri Sorin Florin, în calitate de asociat și administrator la SC Spectra Energy SRL Galați, a înregistrat în evidența contabilă un număr de 13 facturi fiscale emise de către mai multe societăți comerciale, care nu exprimă operațiuni comerciale reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 5.578.957,98 lei.
La data de 01 iulie 2014, Tribunalul Galați – Secția Civilă a dispus închiderea procedurii falimentului debitoarei S.C. Spectra Energy S.R.L. Galați și radierea acesteia din registrul comerțului.
Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 11.912.115 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat (5.902.975 lei și majorările de întârziere în cuantum de 6.009.140 lei).

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun imobil ce aparține inculpatului, până la concurența sumei de 5.910.422,44 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză. 

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului NICULESCU VLAD, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- fals materiale în înscrisuri oficiale (trei fapte),
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, în contextul comiterii de către mai multe persoane a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (comunicat nr. 1702/VIII/3 din 2 decembrie 2014), inculpatul Niculescu Vlad a falsificat prin contrafacerea scrierii un număr de trei documente, atribuite unei persoane cu statut social modest, din care rezulta că aceasta din urmă exploata teren în județul Constanța.

Aceste acte au fost înmânate ulterior lui Ionescu Răzvan Alexandru, la acea dată consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța, care le-a folosit mai departe pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța. 

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului LU JIAN YOU, cetățean chinez, cu reședința declarată în România, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată (23 acte materiale).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 2012 – ianuarie 2015, inculpatul Lu Jian You a promis, oferit și dat unei persoane suma totală de 22.400 euro (excluzând taxele legale), raportat la un număr de 23 de solicitări pentru obținere/prelungire a vizelor de lungă ședere în scop de muncă), în schimbul promisiunii acesteia că va interveni asupra funcționarilor publici competenți din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru a-i determina să îndeplinească, potrivit competențelor legale, procedura de obținere a vizelor de lungă ședere în scop de muncă (prin emiterea avizelor favorabile necesare conform dispozițiilor legale în materie) și a permiselor corespunzătoare de ședere temporară și/sau de lungă durată pentru o serie de persoane naționalitate chineză.
În acest mod, persoanele respective au obținut dreptul legal de muncă în cadrul unor societăți comerciale, de multe ori acest drept fiind exercitat fictiv și pe baza unor documente justificative nereale.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Lu Jian You a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a deține, purta și folosi orice categorie de arme și de a comunica, direct sau indirect, cu persoana cu care a comis infracțiunea.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 27.600 euro, depusă la bancă pe numele inculpatului Lu Jian You, în vederea confiscării speciale a sumei de 22.400 euro și al garantării executării cheltuielilor judiciare, în cuantum de 23.019,88 lei.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul LU JIAN YOU, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /