DNA: Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare

DNA: Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare

Procurorii DNA au dispus, joi, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 zile față de Liviu-Ioan Bala, director executiv al clubului HCM Baia Mare. El este acuzat de abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la evaziune fiscală, toate în formă continuată, în dosarul în care procurorii DNA au efectuat 12 percheziții pe raza municipiului Baia Mare, printre care și la sediul primăriei și cel al clubului de handbal.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în perioada 2014 — iulie 2015, Liviu Bala, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și în bilanțul contabil aprobat de Adunarea Generală a HCM Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.

"Concret, în aprilie 2015, jucătoarelor de handbal (...) li s-a înmânat, de către reprezentanții clubului, câte un dosar fiecare conținând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Bala, și fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018. Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligațiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani", susțin procurorii.

DNA precizează că, tot în cadrul aceluiași dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele și un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a clubului ca, în numele fiecăreia și pentru fiecare dintre acestea, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

"Cu aceeași ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanții clubului. În aceeași perioadă, inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar-contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare, cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului", se spune în comunicat.

Anchetatorii au reținut că Liviu Bala a susținut persoana care conducea contabilitatea primară a clubului în demersurile efectuate în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât HCM Baia Mare, cât și bugetului consolidat al statului.

În dosar, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Serviciului Județean Anticorupție Maramureș. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria