DNA susține că Apa Nova a MĂRIT substanțial TARIFELE la apă și canal prin ȘPAGĂ

DNA susține că Apa Nova a MĂRIT substanțial TARIFELE la apă și canal prin ȘPAGĂ

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost retinut joi de procurori, alaturi de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, si de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti, informeaza DNA.

In perioada ianuarie - aprilie 2011,Octavian Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012, potrivit procurorilor DNA.

Din 2000 pana in 2013, tariful la apa a crescut de aproape 17 ori.
 
In acelasi context, inculpatul Berevoianu Costin, in calitate de consilier al primarului general al capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, in calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA.

In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate, sustin procurorii.

Primarul Sorin Oprescu a primit la inceputul lunii martie a acestui an insemnele de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie civila si militara franceza. Distinctia i-a fost oferita de catre reprezentantul Guvernului Francez, Jean-Marc Todeschini, Secretar de Stat (cu rang de Ministru delegat pentru Veterani si Memorie), in prezenta Excelentei Sale, Fransois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania. "Aceasta decoratie pune in valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formatie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar si Elias din Bucuresti, precum si cariera politica pusa in serviciul Capitalei, in calitate de primar general, functie pe care o ocupa din 2008", potrivit comunicatului ambasadei Frantei.

Circa 150 de persoane au protestat atunci, in fata Ambasadei Frantei din Capitala, impotriva deciziei reprezentantei diplomatice in acest caz. 

Istoricul cazului 

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 - 2015, pentru trafic de influenta.

Plata banilor a fost disimulata sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate. Concret, in perioada respectiva, inculpatul Semenescu, utilizand relatia preferentiala pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relational al acestuia din urma la nivelul Primariei si Consiliului Local al Sectorului 1 Bucuresti), a facilitat derularea activitatii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: incheierea unor contracte cu institutiile publice, obtinerea unor avize, hotarari de consiliu favorabile, evitarea luarii unor masuri nefavorabile)", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, urmare a acestei intelegeri, Vlad Moisescu a facilitat in perioada respectiva emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea si operarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti. 

"Spre exemplu, in perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu PMB privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net - 118.135.449 lei in 2012. In acelasi context, Berevoianu, in calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu", se spune in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca practic, in calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA.

"In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu si Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate", au mai constatat procurorii.

In cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat si din faptul ca: unele plati erau efectuate inainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate in firma, erau efectuate plati la o zi dupa incheierea contractului sau fara existenta vreunui astfel de document, au existat contracte semnate dupa efectuarea platii.

Pe de alta parte, sustin procurorii, pentru interventiile facute in interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a incasat diferite sume de bani in trei modalitati directe de plata: incheierea unor contracte de consultanta, incheierea unor contracte privind activitati de promovare a imaginii in domeniul sportului si incheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achizitionate de inculpat special pentru a crea inca un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA si celelalte companii din grup, sub forma unor actiuni de promovare.

"Ca un exemplu elocvent precizam ca, la fiecare aprobare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a actelor aditionale la contractul de concesiune care stateau la baza majorarilor de tarif, se efectuau plati catre societati controlate de catre inculpatul Semenescu", mai precizeaza DNA. 

COMUNICAT DNA 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 24 septembrie 2015, a inculpatilor:

SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, administrator al unor societati comerciale si reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si SC Apa Nova SA, la data faptelor, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- trafic de influenta (2 infractiuni),
- cumparare de influenta (2 infractiuni),

MOISESCU VLAD OCTAVIAN (sub control judiciar in alta cauza) si BEREVOIANU COSTIN, consilier personal al primarului general al Capitalei in perioada 2008 - 2015, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In perioada 2008-2015, inculpatii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal, la Primaria Generala, Consiliul General ale mun. Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb, de la reprezentantii acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulata sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate.
 
Concret, in perioada respectiva, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian utilizand relatia preferentiala pe care o avea cu inculpatul Moisescu Vlad-Octavian (respectiv ascendentul relational al acestuia din urma la nivelul Primariei si Consilului Local al Sectorului 1 Bucuresti), a facilitat derularea activitatii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: incheierea unor contracte cu institutiile publice, obtinerea unor avize, hotarari de consiliu favorabile, evitarea luarii unor masuri nefavorabile).
 
Urmare a acestei intelegeri, inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat in perioada respectiva, emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea si operarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti, etc.
 
Spre exemplu, in perioada ianuarie - aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012.

In acelasi context, inculpatul Berevoianu Costin, in calitate de consilier al primarului general al capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, in calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA.
In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate.
 
In cazul inculpatului Moisescu Vlad-Octavian caracterul fictiv al contractelor a rezultat si din faptul ca:
- unele plati erau efectuate inainte de semnarea contractului,
- unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate in firma,
- erau efectuate plati la o zi dupa incheierea contractului sau fara existenta vreunui astfel de document,
- au existat contracte semnate dupa efectuarea platii.
Pe de alta parte, pentru interventiile facute in interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a incasat diferite sume de bani in trei modalitati directe de plata:
- incheierea unor contracte de consultanta,
- incheierea unor contracte privind activitati de promovare a imaginii in domeniul sportului,
- incheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achizitionate de inculpat special pentru a crea inca un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA si celelalte companii din grup, sub forma unor actiuni de promovare.
 
Ca un exemplu elocvent precizam ca, la fiecare aprobare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a actelor aditionale la contractul de concesiune care stateau la baza majorarilor de tarif, se efectuau plati catre societati controlate de catre inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.

Inculpatilor Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian si Berevoianu Costin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca la data de 25 septembrie 2015, sa fie prezentati Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...