DNA/Directorul Direcţiei Agricole Mureş, REŢINUT

DNA/Directorul Direcţiei Agricole Mureş, REŢINUT

Directorul Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, a fost reţinut de procurorii DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28.10.2014, a inculpaților:

TIMAR LIVIU, director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Mureș, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- primire de foloase necuvenite în formă continuată (3 acte materiale),
- luare de mită în formă continuată (6 acte materiale).

POP IOAN administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 acte materiale),
- înșelăciune în formă continuată (2 acte materiale),
- dare de mită în formă continuată (6 acte materiale),
- desfășurarea de activități cu organisme modificate genetic fără a solicita și a obține autorizațiile prevăzute de reglementările specifice.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, Direcția pentru Agricultură Mureș a efectuat un număr de 7 controale, la firma administrată de inculpatul Pop Ioan, în urma cărora inculpatul Timar Liviu a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrășăminte, 184 litri pesticide și 7 saci de sămânță porumb, în valoare totală de 88.366 lei.
Aceste foloase necuvenite au fost primite de inculpatul Timar Liviu, atât în legătură cu exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor sale, de serviciu, dar și pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma inculpatului Pop Ioan, controale care urmau să stabilească dacă această societate cultivă sau nu soia modificată genetic.
Acest lucru urma să permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor.
Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziția comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 și 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia.

Pe parcursul anilor 2013 și 2014, inculpatul Pop Ioan, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a desfășurat activități cu organisme modificate genetic (sămânță și culturi de soia) fără a solicita și a obține autorizațiile prevăzute de reglementările specifice.

La data de 08 aprilie 2013, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenții pentru terenuri însumând o suprafață totală de 114,54 ha în anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subvenții suma totală de 74.239,1 lei.
Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională, în fapt suprafețele fiind cultivate cu soia modificată genetic.
La data de 09 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenții pentru o suprafață totală de 111,19 ha în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Timar Liviu și Pop Ioan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Dosarul a fost înaintat, la data de 29 octombrie 2014, Tribunalului Mureș, cu propunere de arestare preventivă pe 30 zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...