Gheorghe Benea, fost director general al CN Loteria Română, trimis în judecată în stare de libertate

Gheorghe Benea, fost director general al CN Loteria Română, trimis în judecată în stare de libertate

Fostul director general al CN Loteria Română SA Gheorghe Benea a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în stare de libertate, fiind acuzat de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului. De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Ovidiu Rîpanu, șef al Serviciului de achiziții din cadrul CN Loteria Română SA, la data faptelor, acuzat de participație improprie la abuz în serviciu și spălarea banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Maricel Păcuraru, administrator al SC Global Network System SRL (în stare de detenție în altă cauză), pentru participație improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani și spălarea banilor, Emil Bertalan, administrator în fapt al SC Global Network System SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la spălarea banilor, și Global Network System pentru complicitate la spălare de bani și spălarea banilor.

De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Ionuț Marius Marinescu, reprezentant al unei societăți comerciale, acuzat de participație improprie la abuz în serviciu și spălare a banilor (2 infracțiuni), precum și societățile comerciale cu răspundere limitată TGV Holding, Perfect Tour, Pronova 2005, Pronova, Invest Imobiliare și Grup Financiar IFN SA, pentru infracțiunea de spălare a banilor.

Potrivit rechizitoriului, la data de 5 decembrie 2008, SC Form Trade SRL (în prezent radiată), administrată în fapt de inculpatul Ionuț Marius Marinescu, în calitate de beneficiar, a încheiat cu CN Loteria Română SA (CNLR) un contract de comision, în baza căruia putea să vândă, prin intermediul agențiilor loto, printre altele, și cartele telefonice. Conform contractului, CNLR își reținea un comision din sumele încasate ca urmare a vânzării cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii și nu risca nimic în cazul în care bunurile puse pe piață nu se vindeau.

Ulterior, la data de 30 aprilie 2009, inculpatul Ovidiu Rîpanu, angajat în CNLR, ca urmare a susținerii lui Maricel Păcuraru, a negociat cu Ionuț Marius Marinescu modificarea temporară a clauzelor contractului respectiv, fiind încheiat un proces-verbal de negociere a clauzelor, arată procurorii.

În documentul respectiv se menționează că persoanele între care s-au purtat negocierile au fost Ionuț Marius Marinescu (reprezentant al firmei beneficiare) și Gheorghe Benea (director general al CN Loteria Română SA).

Potrivit DNA, în realitate, semnătura atribuită lui Gheorghe Benea îi aparține inculpatului Ovidiu Rîpanu (care era delegat doar să conducă Serviciul achiziții), care a negociat și a semnat în locul directorului general, fără o delegare în acest sens. Aceasta, în condițiile în care singurul în drept să reprezinte compania conform Legii 31/ 1990 era directorul general, împrejurare legală cunoscută de cei doi ''negociatori''.

Inculpații Ovidiu Rîpanu și Ionuț Marius Marinescu, știind că nesocotesc prevederile Legii 31/ 1990 și ale OUG 159/ 1999, au convenit transformarea contractului de comision în unul de achiziție de bunuri.

Astfel, inculpatul Ovidiu Rîpanu și-a asumat fără drept, în numele CNLR, în schimbul unor beneficii aparente sau derizorii pentru compania națională, obligații păguboase și riscuri comerciale. A fost convenit ca CNLR să plătească anticipat un număr de 120.000 de cartele telefonice pre-pay și 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite, pe care urma să le vândă, suportând și costurile de transport către agențiile loto, arată procurorii în rechizitoriul întocmit.

Practic, în acest mod, CNLR credita afacerea și pe SC Form Trade SRL, își indisponibiliza resurse financiare și își asuma riscul de a nu vinde bunurile achiziționate.

Ulterior, în data de 4 mai 2009, inculpatul Ovidiu Rîpanu, în calitate de șef al Serviciului de achiziții din CNLR, a comandat cartele telefonice pre-pay și scratch, conform celor negociate (deși procesul verbal de negociere nu putea produce vreun efect juridic), apoi a certificat nelegal din punct de vedere al ''realității, regularității și legalității'' factura emisă de SC Form Trade SRL.

Inculpatul Ovidiu Rîpanu i-a determinat ulterior pe alți angajați ai CNLR ca, din culpă sau fără vinovăție, să avizeze ori să dispună plata, provocând companiei naționale un prejudiciu de 25.484.106,16 lei, precizează sursa citată.

Ca urmare a înțelegerii frauduloase cu inculpatul Ovidiu Rîpanu, cartelele scratch au fost achiziționate de inculpatul Ionuț Marius Marinescu (prin firmele sale Form Trade SRL și TGV Holding SRL) de la o societate controlată de primul (Dynamic Solution SRL, în prezent radiată) și de la o firmă controlată de Maricel Păcuraru (Perfect Tour SRL).

Toate cartelele telefonice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution SRL și Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlată tot de Maricel Păcuraru (prin interpusul Bertalan Emil).

''Banii obținuți din infracțiune au fost spălați prin tranzacții bancare succesive, pe două circuite financiare: 1) CN Loteria Română SA — Form Trade SRL — Perfect Tour SRL — Grup Financiar IFN SA — Pronova SRL/ Pronova 2005 SRL/ Invest Imobiliare SRL/ Global Network System SRL (prin acest circuit financiar au fost spălați 20.152.353 de lei, beneficiar real fiind inculpatul Maricel Păcuraru) și 2) CN Loteria Română SA — Form Trade SRL — TGV Holding SRL — Dynamic Solution SRL/ Global Network System SRL (prin acest circuit financiar au fost spălați 4.500.000 lei, beneficiari reali fiind Ionuț Marius Marinescu și Ovidiu Rîpanu)'', se precizează în comunicatul DNA.

În cauză s-a reținut că operațiunile bancare desfășurate erau menite a ascunde beneficiarii reali, precum și adevărata natură a provenienței banilor, cunoscând că provin din săvârșirea unei infracțiuni care a prejudiciat CN Loteria Română SA.

Tranzacțiile bancare nu au o justificare economică serioasă, reprezentând în special ''acordări de credite'' (fără garanții, fără perspectiva recuperării banilor etc.).

Aflând fraudele comise în companie, inculpatul Gheorghe Benea (director general al CNLR), contrar atribuțiilor de serviciu, nu a informat consiliul de administrație și nu a făcut demersuri de anulare a procesului verbal de negociere prin care se intenționa modificarea contractului de comision, precum și a plății către SC Form Trade SRL.

Mai mult, conform procurorilor, inculpatul Gheorghe Benea a dezinformat Ministerul Finanțelor Publice cu privire la cele petrecute și a inițiat măsuri de ascundere a fraudei și a prejudiciului (darea în consum intern a cartelelor telefonice sau oferirea lor drept premiu câștigătorilor la jocurile loto) pentru a nu risca revocarea din funcția de director general, acceptând totodată faptul că asigură astfel un folos necuvenit SC Form Trade SRL și că îi protejează pe făptuitori de tragerea la răspundere penală.

În cauză, CN Loteria Română SA s-a constituit parte civilă.

În vederea recuperării prejudiciului stabilit în dauna CN Loteria Română SA au fost dispuse măsuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare și, după caz, a părților sociale sau a acțiunilor deținute la diverse societăți comerciale ce aparțin inculpaților Maricel Păcuraru, Ovidiu Rîpanu, Ionuț Marius Marinescu, Emil Bertalan.

De asemenea, s-au luat măsuri asiguratorii față de societățile Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN și Global Network System SRL.

Procurorii anticorupție au mai dispus poprirea sumelor datorate inculpaților din prezenta cauză de societățile Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL, Invest Imobiliare SRL, aflate în prezent în insolvență.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune față de societățile comerciale având calitatea de inculpat interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdicția inițierii fuziunii, a divizării, a reducerii capitalului social și interzicerea unor operațiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvența, cu excepția măsurilor de conservare.

La soluționarea cauzei, constituită ca urmare a sesizării Curții de Conturi, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și Ministerului Finanțelor Publice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina