Guvernul va decide dacă e sustenabil articolul referitor la plata CASS de către cei care nu au venituri

Guvernul va decide dacă e sustenabil articolul referitor la plata CASS de către cei care nu au venituri

Guvernul va face o analiză până la sfârșitul acestei luni pentru a vedea dacă se susține din punct de vedere fiscal și constituțional articolul 180 din Codul fiscal, care se referă la obligativitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor care nu realizează venituri, de a plăti contribuția la asigurările de sănătate.

"Vom face până la sfârșitul lunii ianuarie — începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât și constituțional, pentru că și din punct de vedere constituțional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei așezări a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, așa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, așa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susține din acest punct de vedere articolul", a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Acesta a adăugat că, în cazul în care se va decide modificarea acestui articol, nu va exista un impact bugetar, întrucât la construcția bugetului nu s-a luat în calcul plata acestei contribuții de către persoanele care nu realizează venituri.

"Nu va fi un impact bugetar în cazul în care se va ajunge la concluzia că va trebui să facem o modificare substanțială, pentru că nu au fost luate în calcul contribuțiile la sănătate ale persoanelor fără eventuale venituri declarate — cele trei milioane care se tot invocau — așa că nu vor exista costuri suplimentare și nu va avea impact bugetar o eventuală decizie de a transforma articolul respectiv într-unul cu un caracter opțional mai bine conturat", a explicat Suciu.

În plus, el susține că este Guvernul nu intenționează să îi vâneze pe cei fără venituri pentru a stabili dacă aceștia spun sau nu adevărul legat de veniturile pe care le au.

"În esență, articolul respectiv încerca să deschidă posibilitatea de a reintra în sistemul de sănătate a persoanelor care vor să beneficieze de servicii de sănătate și prin aceasta sunt dispuse să plătească 6 luni în urmă 5,5% din salariul minim. (...) Codul fiscal introducea o declarație pe propria răspundere prin care spuneai că nu ai venituri (...). Una este când persoana intră în sistem de bună voie sau pentru că suferă de anumită boală și vrea să beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sănătate și alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistență medicală și să începem să îi vânăm prin țară să vedem dacă chiar așa e. Acel lucru nu îl vom face. Asta nu înseamnă că nu există un caracter obligatoriu al contribuției la sănătate, pentru că așa spune legea sănătății. (...) În cazul persoanelor care într-adevăr nu au venituri și își asumă această chestiune și sunt în sărăcie absolută, (...) ele beneficiază în continuare de servicii de sănătate pe baza unui precedent și pe baza unei situații pe care, din păcate, nu putem modifica în acest moment", a afirmat Suciu.

La începutul acestui an, secretarul de stat în Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș afirma că persoanele care nu au realizat niciun venit timp de șase luni sunt obligate să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie pentru asigurarea de sănătate.

"Cum poți să zici 'am trăit fără nici un venit timp de șase luni'? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate", declara Biriș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…