Horia Georgescu, suspectat de abuz în serviciu ca membru în Comisia ANRP (surse)

Horia Georgescu, suspectat de abuz în serviciu ca membru în Comisia ANRP (surse)

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, este suspectat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu, fapte comise pe vremea când era membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate susțin că se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri.

În ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat DNA cu privire la faptul că prin decizia din octombrie 2013 a Curții de Conturi s-a dispus ANRP și reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a efectuat un control la ANRP care a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Potrivit surselor citate, Curtea de Conturi a obligat președintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare al căror cuantum de despăgubiri depășea valoarea de 500.000 lei.

În baza deciziei Curții și în urma reevaluării a 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare valoarea stabilită inițial a fost cu peste 20% mai mare.

Astfel, ANRP a sesizat DNA în vedere declanșării cercetărilor pentru stabilirea și recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român, susțin sursele.
Horia Georgescu a fost adus cu mandat luni la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în legătură cu Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

La intrare, șeful ANI nu a făcut declarații și a spus că nu știe de ce a fost adus. Potrivit surselor, prezența sa la DNA are legătură cu o sesizare ANRP după cazul Bica I.

Horia Georgescu a fost membru, până în 2010, în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...