Hunedoara: Trei zimbri din Rezervația Hațeg-Slivuț au murit de boala limbii albastre

Hunedoara: Trei zimbri din Rezervația Hațeg-Slivuț au murit de boala limbii albastre

Trei zimbri din Rezervația Hațeg-Slivuț au murit din cauza bolii limbii albastre (bluetongue), în pofida eforturilor depuse de angajații rezervației și de medicii veterinari care au aplicat mai multe tratamente pentru salvarea animalelor bolnave.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a anunțat oficial marți că există două focare ale bolii în județ, unul în zona Hațeg, la zimbri, și unul la Petroșani, la o bovină.

"Începând de azi, 7 octombrie, DSVSA Hunedoara a declarat zonă de restricție în județul Hunedoara ca urmare a confirmării a două focare de bluetongue (boala limbii albastre) în localitățile Hațeg și Petroșani. Confirmarea celor două focare (unul la specia bovină și unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boală, reactivarea Unităților Locale de Sprijin din cadrul primăriilor celor două localități și instituirea programului de măsuri specifice", se arată într-un comunicat al DSVSA Hunedoara remis marți AGERPRES.

Cât privește cazurile de boală, urmată de decesele celor trei zimbri din Rezervația Hațeg-Slivuț, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Hunedoara, Horia Golea, a declarat, pentru AGERPRES, că incidentele au avut loc în ultimele două săptămâni.

"Am luat toate măsurile dispuse de medicii veterinari. La animalele bolnave s-au făcut tratamentele necesare și au fost administrate antibiotice. S-au făcut țarcuri de carantină și animalele bolnave au fost izolate, dar, din păcate, cei trei zimbri au murit", a afirmat Golea.

Potrivit acestuia, în cadrul Rezervației de zimbri de la Hațeg se construiește acum un alt țarc, într-o altă zonă, unde vor fi mutați cei zece zimbri care au rămas în viață, dintre care doi sunt exemplare cu vârsta până în doi ani.

Conform DSVSA Hunedoara, boala limbii albastre nu se transmite la om, iar produsele de origine animală se pot consuma fără nicio restricție. Boala afectează însă producția animală, prin scăderea lactației și pierderea în greutate.

Având în vedere situația apărută în județul Hunedoara, DSVSA a delimitat zone de control pe o rază de 20 de kilometri, de protecție pe 100 de kilometri și de supraveghere pe 150 de kilometri, inclusiv zona de protecție. Specialiștii DSVSA vor face inspecții clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine, capre și zimbri. Mișcarea animalelor este permisă numai cu avizul DSVSA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante