Ilie Sârbu la DNA: Am rămas martor

Fostul senator Ilie Sârbu a declarat, luni, după ce a stat de vorbă cu procurorii DNA, că a fost audiat ca martor, declarația sa fiind dată în dosarul în care sunt anchetați omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, și Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila.

"Dați-mi voie să nu fac comentarii din două motive: unul — nu mai sunt om politic și știți bine că nu pot face. (...) Am rămas martor. (...) Despre ceea ce scrie în dosar nu pot vorbi", a afirmat Sârbu la ieșire de la DNA.

UPDATE 13.19 Ilie Sârbu, la DNA


Fostul senator Ilie Sârbu s-a prezentat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

La intrarea la DNA, Ilie Sârbu a susținut că a fost chemat în calitate de martor.

Referitor la intervențiile făcute pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern el a spus că ''aceste lucruri le va discuta după întâlnirea cu procurorii''. ''Dar nu s-a dat niciodată (o astfel de hotărâre de guvern — n.r.)'', a subliniat Sârbu, negând că ar fi primit telefoane în acest sens.

Despre faptul că Ioan Niculae ar fi plătit un milion de euro pentru adoptarea unei hotărâri de guvern, fostul ministru al Agriculturii a precizat: ''Asta e problema dlui Niculae, dar eu nu am adoptat-o. (...) Știți bine cât m-au înjurat în presă, pentru că ați văzut stenograme''.

Întrebat dacă ''a fost cineva care a transformat Guvernul în talcioc de hotărâri'', Ilie Sârbu a răspuns: ''Nu, nu s-a transformat și nu s-a dat nimic''.

La DNA se află și fostul ministru Adriean Videanu, care a susținut că a fost chemat în calitate de martor într-un dosar de care nu știe nimic. De asemenea, la DNA a fost în cursul dimineții și Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat în Ministerul Economiei.

Potrivit unor surse judiciare, Videanu, Sârbu și Stafie sunt audiați ca martori în dosarul în care sunt anchetați omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, și Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, și în care, în luna iulie, au fost efectuate mai multe percheziții.

Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influență, iar Ioan Niculae de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și la spălare de bani.

În dosar s-a început urmărirea penală și față de: Nicoleta Toncea, președinte al SC Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscală și la spălare de bani, Viorel Bărac, director general, și Adriana Guță, director economic, ambii în cadrul aceleiași firme, dar și față de SC Interagro SA, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au reținut că, în perioada 2008 — 2009, între SC Interagro SA și o altă societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale ce au avut la bază prestații neexecutate, privind contractul încheiat în august 2008, în valoare de 10 milioane de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru Interagro de către firma respectivă.

"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost 'trecute' formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicațiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip 'off shore' din Insulele Virgine. Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre SC Interagro SA și societatea respectivă s-au făcut prin intermediul suspecților Bărac și Guță, care au semnat contractul și s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar — contabile pentru a crea aparența de îndeplinire a prestațiilor. Suspecții au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea care, din dispoziția lui Niculae, s-a implicat în realizarea plăților către firmă respectivă", susține DNA.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală, arată procurorii, a fost inițiat și coordonat de Ioan Niculae și a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11,4 milioane lei, reprezentând TVA în sumă de aproape 6,9 milioane lei și impozit pe profit — peste 4,5 milioane lei.

Anchetatorii au constatat că, în prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a inițiat și desfășurat activități de corupere, fiind vizați funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influența suspectului Ioan Niculae au încercat prin activități de 'lobby' să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deși se cunoștea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de 'subvenționare'. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislației aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecința directă era că suma necesară unei asemenea facilități fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat. În acest context, Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, președinte al CJ Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului în vederea aprobării HG", mai spun procurorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Întâlniri de taină în biserică între şefii Poliţiei şi membri ai clanului Duduianu, în miez de noapte