Încurajarea producției de resurse indigene și pregătirea privatizărilor Hidroelectrica și CE Oltenia, printre prioritățile Ministerului Energiei

Încurajarea producției de resurse indigene și pregătirea privatizărilor Hidroelectrica și CE Oltenia, printre prioritățile Ministerului Energiei

Ministerul Energiei a inclus printre prioritățile sale încurajarea producției de resurse energetice primare din surse indigene, dezvoltarea de noi perimetre de producție în Marea Neagră, precum și continuarea pregătirii Hidroelectrica și Complexului Energetic Oltenia pentru privatizare, conform listei de priorități strategice ale instituției, publicate vineri pe site-ul Guvernului.

* Premierul a făcut cunoscute prioritățile Guvernului; Cioloș: Intenționăm să lăsăm în urmă ceva vizibil schimbat în bine

La capitolul Securitatea aprovizionării cu energie și siguranța funcționării sistemului energetic național, documentul menționează: "Încurajarea producției de resurse energetice primare din surse indigene, ca parte a politicii energetice; proiect de HG și Ordin de Ministru privind programul de constituire a stocurilor de combustibili pentru funcționarea în siguranță a SEN; dezbatere privind introducerea obligativității de stocare a gazului natural la nivelul capacităților de depozitare operaționale existente la nivelul țării; continuarea interconectării sistemelor naționale de transport energie electrică și gaz natural cu Republica Moldova și cu celelalte state vecine; promovarea activă a proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) și dezvoltarea unor noi perimetre de producție în Marea Neagră".

De asemenea, ministerul și-a mai propus continuarea proiectelor de eficiență energetică și monitorizarea îndeplinirilor asumate în ceea ce privește reducerea gazelor cu efect de seră.

Va continua și procesul de eficientizare și restructurare a companiilor unde statul deține participații, odată cu promovarea unui set de reguli pentru prevenirea faptelor de corupție, odată cu depolitizarea managementului. Totodată, ministerul va continua pregătirea companiilor Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia în vederea privatizării.

Patru mari proiecte vor fi analizate, în vederea perspectivelor de realizare: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița, cablul submarin România-Turcia, precum și un nou grup de producere a energiei la termocentrala Rovinari.

În perioada ianuarie — martie, ministerul și-a asumat realizarea unei analize-diagnostic a sistemului energetic românesc pe întregul lanț producție — transport — distribuție — furnizare, mai precizează documentul citat.

În plus, până în septembrie — octombrie, ministerul și-a propus definirea consumatorului vulnerabil de energie și modificarea legislației în vigoare pentru definirea consumatorului protejat.

O măsură deja anunțată de minister este și finalizarea Strategiei energetice 2016-2035 până în luna septembrie a acestui an.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”