Inspecția Judiciară se sesizează din oficiu cu privire la competența de soluționare a dosarului vizând decesul polițistului Gigină

Inspecția Judiciară se sesizează din oficiu cu privire la competența de soluționare a dosarului vizând decesul polițistului Gigină

Inspecția Judiciară a informat joi că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale în dosarul vizând decesul polițistului Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

"Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 29 octombrie, cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliție Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Lucrarea a fost înregistrată la Direcția de inspecție judiciară pentru procurori", se arată într-un comunicat al IJ transmis joi AGERPRES.

IJ precizează că verificările prealabile urmează să fie efectuate în conformitate cu dispozițiile art.45 alin.2,3 și 4 lit. b din Legea 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecție de către Inspecția Judiciară.

"Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competența Inspecției Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) și (4) din Legea 317/ 2004 privind CSM, republicată, 'de a stabili dacă există indiciile săvârșirii de către magistrați a unei abateri disciplinare și de a se pronunța după caz, în funcție de rezultatul verificărilor'", menționează IJ.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.

Vicepremierul Gabriel Oprea s-a prezentat miercuri la PTB pentru a fi audiat în acest dosar.

"Eram în timpul serviciului, îmi făceam datoria. Veneam de la o instituție a statului român. Am declarat aceste lucruri, nu am voie să spun mai mult decât am declarat. N-am avut nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne. N-am avut anul acesta nicio zi de concediu, am muncit de dimineața până seara într-un context greu de securitate. Am avut mai multe deplasări. Ori de câte ori voi fi chemat la Parchet, voi declara. Am trimis toate documentele. Și vreau să știți că în toată activitatea mea de ministru sau de vicepremier nu am încălcat legea", a declarat vicepremierul Oprea după ce a fost audiat.

În dosar, au mai fost audiați șoferul care conducea mașina în care s-a aflat Gabriel Oprea, aghiotantul acestuia, dar și alte persoane care aveau cunoștință despre împrejurările concrete în care s-a produs incidentul, respectiv polițiștii din coloană și cei aflați în intersecție, muncitorii care efectuau lucrările de reparații, precum și alți martori oculari aflați în zonă.

Totodată, au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției Române și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliție decedat, precum și date cu privire la componența coloanei la momentul incidentului.

A fost solicitată, de asemenea, documentația privind efectuarea lucrărilor de reparație de la locul producerii evenimentului (actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare și siguranță specifice).

Polițistul Bogdan Gigină a decedat după ce, în seara zilei de 20 octombrie, a căzut cu motocicleta pe care o conducea într-o groapă din carosabil, pe bd. Știrbei Vodă.

Poliția Capitalei a anunțat ulterior că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

"Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic", a precizat Poliția Capitalei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...