Iohannis: Aderarea la spațiul Schengen și respectarea drepturilor românilor, subiecte pe agenda discuțiilor în cadrul vizitei în Italia

Iohannis: Aderarea la spațiul Schengen și respectarea drepturilor românilor, subiecte pe agenda discuțiilor în cadrul vizitei în Italia

Aderarea la spațiul Schengen și respectarea drepturilor românilor care locuiesc în Italia sunt subiecte pe agenda discuțiilor pe care le va avea președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde luni și marți în Italia. "Deplasarea în Italia continuă seria vizitelor externe pe care am ținut să le fac la început de mandat în state cu care România are parteneriate strategice și parteneriate speciale. Importanța acestei vizite este dată de mai multe aspecte: existența unui parteneriat strategic și a unei tradiții de colaborare între cele două state, de faptul că Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României și, nu în ultimul rând, de existența în Italia a unei comunități românești foarte mari. (...) Voi aborda tema aderării României la spațiul Schengen, așa cum am făcut-o cu ocazia tuturor vizitelor în capitalele europene", a afirmat președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută luni pe Aeroportul "Henri Coandă" înainte de plecare.

Șeful statului a mai declarat că dorește ca "drepturile cetățenilor români din Italia să fie respectate și apărate", ținând cont de faptul că românii din Peninsulă "contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și socială a Italiei și reprezintă o punte de legătură între statele noastre".

Iohannis a precizat că între subiectele pe care le are în vedere "în mod special se află sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, dar și situația din Ucraina".

Potrivit președintelui, în discuțiile cu oficialii de la Roma va aborda și modalitățile prin care se pot "întări colaborarea și coordonarea în interiorul Uniunii Europene, dar și în interiorul NATO".

Președintele Iohannis va avea luni, la Palatul Quirinale din Roma, convorbiri cu omologul său italian, Sergio Mattarella.

De asemenea, Klaus Iohannis se va întâlni luni cu președintele Senatului, Pietro Grasso, la Palatul Giustiniani și cu reprezentanți ai comunității românești din Italia, la Palazzo della Cancelleria.

Marți, șeful statului va avea convorbiri cu președintele Consiliului de Miniștri, Matteo Renzi, la Palatul Chigi și se va întâlni cu studenți români din Italia, la Accademia di Romania.

Din delegația care îl însoțește pe Klaus Iohannis în deplasarea externă fac parte consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Ion Oprișor, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu și secretarul de stat în MAE George Ciamba.

Șeful statului este în vizită oficială alături de soția sa, Carmen Iohannis.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...