Iohannis anunță că săptămâna viitoare va lua o decizie cu privire la numirea lui Horodniceanu la DIICOT

Iohannis anunță că săptămâna viitoare va lua o decizie cu privire la numirea lui Horodniceanu la DIICOT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a primit documentele cerute Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu avizul pentru numirea lui Daniel-Constantin Horodniceanu la șefia DIICOT și că este mulțumit, arătând că va lua o decizie săptămâna viitoare. "O să iau o decizie săptămâna viitoare și o să vă comunic atunci", le-a spus Iohannis jurnaliștilor.

El a adăugat că a primit documentele de la CSM și că s-a uitat pe ele.

"Am văzut filmul (n.r. privind audierea lui Horodniceanu). Mi-au trimis înregistrarea in integrum. Sunt mulțumit de materialul care mi s-a pus la dispoziție de CSM", a declarat șeful statului.

Șeful statului a făcut aceste afirmații în timpul unei vizite la Institutul "Cantacuzino".

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, la începutul acestei săptămâni, CSM, spre consultare, stenograma ședinței în care Daniel-Constantin Horodniceanu, propus procuror-șef al DIICOT, a fost intervievat și documentele avute în vedere la adoptarea hotărârii prin care a fost avizată această propunere.

"În vederea exercitării prerogativelor de numire în funcție a procurorului-șef al DIICOT, prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, președintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma ședinței Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, ședința în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiției, precum și documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secției pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere", preciza Administrația Prezidențială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prin adresa din 5 mai, ministrul Justiției, Robert Marius Cazanciuc, a înaintat președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire în funcția de procuror-șef al DIICOT a procurorului Daniel-Constantin Horodniceanu, însoțită de avizul CSM.

În urma audierii și a analizei proiectului de management depus, Secția pentru procurori a CSM a emis aviz favorabil pentru candidatul propus — Daniel Constantin Horodniceanu, procuror-șef al DIICOT — Serviciul Teritorial Iași .

Potrivit dispozițiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/ 2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, procurorul șef al DIICOT și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /