Iohannis solicită reexaminarea legii privind suma alocată parlamentarilor pentru acoperirea cheltuielilor de transport în teritoriu

Iohannis solicită reexaminarea legii privind suma alocată parlamentarilor pentru acoperirea cheltuielilor de transport în teritoriu

Președintele Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii care modifică Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, în sensul că parlamentarii nu vor mai beneficia de mașini pentru transportul în circumscripție, ci de o sumă forfetară pentru acoperirea acestor cheltuieli, șeful statului motivând că poate conduce la cheltuieli bugetare excesive.

Legea inițiată de deputatul Tudor Ciuhodaru prevede că deputații și senatorii beneficiază, pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe bază de declarație pe propria răspundere, care reprezintă document justificativ.

În cererea de reexaminare transmisă, vineri, Parlamentului, șeful statului arată că fundamentarea instituirii acestei noi reglementări nu rezultă din niciun document asociat acestei legi, respectiv expunere de motive, avizul Consiliului Legislativ, raportul comisiei sesizate în fond, dezbaterile parlamentare, iar între forma depusă de inițiator și forma legii transmise la promulgare nu există vreun element comun care să permită identificarea voinței reale a legiuitorului și a scopului pe termen lung urmărit de acesta.

"Considerăm că modificarea propusă, referitoare la asigurarea dreptului la transport în teritoriu al parlamentarului, nu asigură transparența și predictibilitatea normei instituite, prin conținutul său aceasta putând conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezintă o investiție rațională", se precizează în cererea de reexaminare.

Președintele Iohannis subliniază că drepturile materiale de care beneficiază deputații și senatorii sunt instituite în scopul exercitării mandatului acestora, însă la stabilirea cuantumului lor trebuie să fie avute în vedere criterii clare, precise, obiectiv realizabile.

"Instituirea exclusivă a unei sume forfetare în locul dreptului parlamentarilor de a opta între un autoturism sau o sumă de bani pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului are drept consecință directă cheltuirea irațională a banului public. Astfel, cheltuirea judicioasă a resurselor bugetare ar putea presupune orientarea destinației sumelor respective pentru asigurarea mijloacelor de transport în teritoriu, care să fie utilizate nu numai de către parlamentarul în exercițiu, ci și de cei din legislaturile următoare", explică șeful statului.

El consideră că referirea la stabilirea acestui drept în funcție de "resursele bugetare ale celor două Camere" nu reprezintă un criteriu în sine.

"Deși în aparență această referire poate reprezenta un reper rezonabil în stabilirea unui drept pentru exercitarea mandatului parlamentar, în realitate această normă constituie doar o presiune pentru bugetele celor două Camere ale Parlamentului, care vor crește semnificativ", menționează președintele Iohannis.

În ceea ce privește modalitatea de justificare a sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscripție, șeful statului consideră că simpla declarație pe propria răspundere nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice, motiv pentru care se impune o reexaminare a dispozițiilor art. 45 alin. (3).

Propunerea legislativă a deputatului Tudor Ciuhodaru a fost votată de plenul reunit pe 29 septembrie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

2 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Așa arată sfidarea României...

5 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!