Iohannis: Voi participa la Adunarea Generală ONU și la summitul Organizației de la New York; susținem reforma Consiliului de Securitate

Iohannis: Voi participa la Adunarea Generală ONU și la summitul Organizației de la New York; susținem reforma Consiliului de Securitate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va participa la sfârșitul lunii septembrie la Adunarea Generală ONU și la summitul Organizației de la New York, arătând că România va susține reforma Consiliului de Securitate și alocarea unui loc de membru nepermanent.

"Aniversăm 70 de ani de la semnarea Cartei Organizației Națiunilor Unite și 60 de ani de la aderarea României la Organizație. La sfârșitul lunii septembrie voi participa, la New York, la Adunarea Generală ONU și la summitul ONU la care va fi adoptată Agenda de dezvoltare post-2015. Va fi un bun prilej pentru a reitera atașamentul României față de obiectivele și valorile organizației mondiale, precum și respectul constant față de acțiunile instituțiilor din sistemul ONU, ca principal cadru global de cooperare între state și de codificare a unor norme de conduită și drept internațional", a arătat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii români acreditați în străinătate.

El a arătat că România va susține reforma Consiliului de Securitate, principala miză politică fiind, pentru țara noastră, alocarea, într-o configurație extinsă, a unui loc suplimentar de membru nepermanent pentru Grupul est-european.

"România trebuie să își păstreze și întărească reputația de stat promotor al păcii și stabilității internaționale, al valorilor democrației, statului de drept și respectului pentru drepturile omului", a spus Iohannis.

El a precizat că în noiembrie România va organiza la București un summit regional.

"Intenția noastră este să generăm un mesaj comun al țărilor de la frontiera de Est cu privire la necesitatea adaptării strategice a Alianței Nord-Atlantice la circumstanțele de securitate actuale, cu reafirmarea eforturilor statelor participante pentru consolidarea frontierei răsăritene a NATO și Uniunii Europene. Această reuniune va preceda practic și dorim să se constituie într-o contribuție la pregătirea Summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016, care va trebui să ofere răspunsuri ferme la provocările de securitate atât din Est, cât și din Sud. România va pleda pentru o abordare echilibrată a celor două arii geografice, pentru consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului UE-NATO, cu identificarea de răspunsuri comune la o serie de amenințări emergente și continuarea dezvoltării complementare a Politicii de Securitate și Apărare Comună în raport cu NATO", a mai spus Iohannis.

Șeful statului și-a exprimat speranța ca la Conferința privind clima din decembrie de la Paris să se producă o "cotitură" în demersurile la nivel global de ameliorare a efectelor schimbărilor climatice, de atingere a obiectivelor asumate în acest domeniu și de întărire a rolului global al UE de "motor" în acest proces.

De asemenea, el a amintit că România va deține în al doilea semestru al anului 2019, pentru prima dată, Președinția Consiliului UE.

"Nu există altă opțiune decât să fim la înălțimea acestui moment, cu temele făcute și să știm ce vrem. Va fi o responsabilitate deosebită și un exercițiu complex, a cărui pregătire trebuie deja demarată", a susținut Iohannis.

Acesta a mai precizat că este important să se identifice prioritățile la nivelul Uniunii Europene pe care România să le urmărească în timpul exercitării mandatului său.

În opinia sa, este foarte necesară consultarea în acest proces cu celelalte state membre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”