Judecătoarea Antonela Costache, acuzată de corupţie, este asistată de soţ în dosarul de corupţie

La termenul de joi de la Curtea de Apel Bucureşti, procurorul e caz a ridicat, la începutul procesului, problema legată de faptul că soţul Antonelei Costache, Constantin Costache, nu are competenţa de a apăra un inculpat la o curte de apel.

Soţul magistratului a precizat, însă, că el face parte dintr-un barou, însă nu unul românesc, fiind înscris în Baroul din Madrid. Ulterior, Constantin Costache a arătat în faţa instanţei că el este soţul magistratei arestate pentru fapte de corupţie şi a depus la dosar acte ce atestă calitatea de soţ, cât şi pe cea de membru al unui barou. 

Întrebat de instanţă în ce calitate o apără pe Antonela Costache, Constantin Costache a răspuns că „în calitate de soţ cu studii juridice".

Tot la termenul de joi, magistraţii au audiat şase martori, între care doi grefieri de la Tribunalul Bucureşti, care au povestit despre modul în care se face repartizarea aleatorie. Întrebat dacă este de părere că Antonela Costache a încălcat legea, unul dintre grefieri a spus că ea a încălcat, mai curând, regulamentul decât legea, cu privire la modul în care sunt repartizate dosarele la completele de judecată.

Următorul termen a fost fixat de instanţă pentru 24 aprilie, când vor fi audiaţi noi martori.

Dinu şi Costache, trimise în judecată în iulie 2013

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013.

Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 - 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis „Cristofor", Ştefan Mincă, zis „Rosovelt", Laurenţiu George Dinu, zis „Gore", Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 - februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

La 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secţia II-a penală a Tribunalului Bucureşti, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu şi Costache. Procurorii suţin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci preşedinte al Secţiei Secţiei a II-a penale, care a introdus şi a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate şi parametri de timp), "fără drept (cu depăşirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil".

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Judecătoarea Viorica Dinu se simte umilită în arest pentru că stă în celulă cu analfabeţi

Judecătoarea Viorica Dinu a declarat joi în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul în care este acuzată că ar fi primit mită, că se simte „umilită” de condiţiile din închisoare, deoarece „persoanele cu studii superioare nu trebuie să stea în acelaşi loc cu analfabeţii”.

Judecătoarea Viorica Dinu, acuzată de luare de mită, găsită de inspectorii de integritate cu o diferenţă semnificativă între averea dobândită şi venituri

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au găsit o diferenţă nejustificată de bani între averea dobândită şi veniturile realizate de Viorica Dinu, în timp ce era judecător al Tribunalului Bucureşti, Secţia a II-a Penală. Această diferenţă ar fi de peste 46.000 de euro. În acest moment magistratul se află în arest preventiv pentru luare de mită.

 

 

Fostele judecătoare ale Tribunalului Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache şiavocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat această măsură după o şedinţă care a durat mai multe ore.

 

 

Fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate joi seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

 

 

Avocatul Daniel Costel Petre de la Baroul Bucureşti, acuzat că ar fi primit bani pentru a interveni la judecători, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate duminică seară de Curtea de Apel a Capitalei, la propunerea procurorilor anticorupţie.

 

 

Judecătorii Mitu Stegaru şi Ioana Şipoteanu de la Tribunalul Bucureşti au dat declaraţii, miercuri, în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetate pentru corupţie colegele lor  Antonela Costache şi Viorica Dinu. Alături de acestea mai sunt anchetaţi şi avocaţi şi persoane care ar fi intermediat oferirea unor sume de bani pentru intervenţii în dosare.

 

 

Fragmente din referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) întocmit în cazul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au fost publicate de Mediafax. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv, vineri, acuzate că ar fi primit mită pentru a-l scoate din închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu).

 

 

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanele Costache, de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, potrivit unor surse judiciare.

 

 

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, vrea să demisioneze din magistratură. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act miercuri de cererea acesteia.

 

 

Unul dintre dosarele în care judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu erau interesate să obţină pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare este cel al lui Ştefan Rădulescu - condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea fabricii de mobilă Mobins. 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Oficial / El este imbecilul care a declanșat scandalul cu imaginea din biroul premierului Orban

3 VIDEO Teodorovici, mesaj mafiot filmat: „Unii să nu uite că am ce spune la DNA”

4 Informație / Teodorovici a TURNAT două ore la DNA! Baroni PSD și președinți de CJ-uri din zona Moldovei și Teleo…

5 VIDEO Chelnerul numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb