Kovesi: Dați-ne suficiente resurse să putem face filaj și interceptări și vă promit că nu mai apelăm la SRI

Kovesi: Dați-ne suficiente resurse să putem face filaj și interceptări și vă promit că nu mai apelăm la SRI

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, în contextul criticilor privind colaborarea cu Serviciul Român de Informații, că dacă DNA ar avea suficiente resurse să poată să facă filaj și interceptări, atunci nu s-ar mai apela la SRI. Ea susține că nu o deranjează că a apărut în spațiul public expresia 'binomul SRI-DNA'.

"Noi, de exemplu, nu avem propriul serviciu pentru a face filaje. Avem nevoie. La cine să apelăm? Văd că o parte din cei care critică această colaborare cu SRI sunt în Executiv. OK, dați-ne mâine suficiente resurse să putem să facem filaj și interceptări și vă promit că nu mai apelăm la SRI, o să primim doar sesizări. Sigur, sunt foarte mulți care și-ar dori ca doamna Kovesi și DNA să fie certați cu toată lumea, nimeni să nu mai ajute DNA-ul și să nu mai avem rezultate", a afirmat șefa DNA.

Kovesi a explicat că DNA nu lucrează singură în anchetele penale și faptul că în comunicatele de presă se recunosc meritele unor instituții care i-au ajutat pe procurorii anticorupție, în opinia sa, nu este o problemă care să țină de modul în care a fost gestionat un dosar.

Ea a arătat că în anii anteriori foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizări venite de la SRI iar în prezent, peste 90% sunt deschise pe baza unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituții publice, altele decât serviciile de informații.

"Faptul că într-un comunicat de presă scriem că SRI a sprijinit nu înseamnă că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări SRI. Poate însemna că SRI ne-a ajutat să facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activități pe care noi nu le putem realiza. Nu înseamnă că SRI a lucrat în dosar. În momentul în care ei ne trimit o sesizare și noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participă la audieri, nu administrează probe, nu fac nimic. Simplul fapt că dintr-o eleganță instituțională recunoaștem meritele instituțiilor care ne-au ajutat nu înseamnă că aceste instituții ne ghidează sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise în DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizări venite de la serviciile de informații sau sesizări din presă. 5%", a precizat șefa DNA.

Referitor la afirmația șefului Direcției Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, potrivit căreia Serviciul Român de Informații urmărește dosarele până la capăt, Kovesi a spus că nu știe ce se înțelege prin 'urmăresc dosarele'.

"Și jurnaliștii urmăresc dosarele. Ce pot să spun este următorul lucru: colaborarea noastră cu Serviciul Român de Informații este strict instituțională. Ei ne trimit sesizările, noi facem ancheta. Nu o să vedeți niciun ofițer de informații care audiază oameni, care administrează probe sau îi spune unui procuror ce să facă. Pe de altă parte, mie nu-mi este rușine să colaborez cu o instituție care este obligată prin lege să-mi trimită sesizări despre fapte de corupție. Mi-ar fi rușine să colaborez cu infractorii, cu politicienii corupți, dar nu cu o instituție a statului", a subliniat Kovesi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...