Kovesi: Din 4.200 de dosare la DNA, 24-deschise anul acesta ca urmare a sesizărilor SRI și 204-urmare sesizărilor MAI

Kovesi: Din 4.200 de dosare la DNA, 24-deschise anul acesta ca urmare a sesizărilor SRI și 204-urmare sesizărilor MAI

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi seara că, din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, 24 de cauze au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI și 204 ca urmare a celor venite de la structurile de informații și celelalte structuri ale MAI.

Kovesi a admis că la DNA sunt foarte multe cauze investigate și în acest an, dar și anul trecut, cu persoane care se bucură de notorietate.

"Acum nu știu neapărat ce înseamnă nume mari, dar într-adevăr sunt dosare în care sunt implicate persoane cu notorietate sau care au avut funcții importante. Doar în acest an au fost trimiși în judecată 12 membri ai Parlamentului, dintre care doi foști miniștri. Putem considera că sunt nume importante. În ceea ce privește percepția că ne bazăm foarte mult pe Serviciul Român de Informații, sper să-i dezamăgesc pe cei care susțin acest lucru, și nu că așa vreau eu, ci că așa ne arată statistica. Din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI. 204 dosare au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la structurile de informații și celelalte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor. Deci de 10 ori mai mult am primit mai mult de la MAI decât am primit de la SRI", a afirmat, la Digi 24, șeful DNA.

Potrivit procurorului șef, colaborarea cu SRI mai vizează și alte aspecte precum activitățile de filaj deoarece DNA nu are suficient personal pentru a desfășura această activitate care presupune o resursă umană numeroasă și resurse materiale, fiind nevoie de mașini și de mijloace de comunicare. Kovesi a completat că DNA desfășoară acest tip de activitate și cu serviciul de informații al MAI.

Ea a reiterat că, dacă guvernul alocă pentru DNA suficiente fonduri pentru a avea resurse materiale și umane, nu va mai lucra pe acest palier cu SRI.

În schimb, șefa DNA a spus că procurorii se bazează foarte mult pe cetățeni, arătând că peste 87 % din dosarele deschise în acest an sunt ca urmare a sesizărilor venite de la persoane fizice și juridice.

"Sunt cu 800 mai multe sesizări în acest an față de anul trecut și peste 1.200 de dosare mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Deci noi ne bazăm pe cetățeni, pe persoane juridice care ne scriu. Nu în ultimul rând ne bazăm pe instituții ale statului care au atribuții de control. Sunt în jur de 500 de dosare care au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la diverse instituții care au atribuții de control — ANAF, Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Curtea de Conturi și alte instituții", a menționat ea.

Kovesi a subliniat că numărul mare de sesizări ale cetățenilor este și o consecință a faptului că aceștia au văzut în DNA o instituție care aplică în mod corect legea și în mod egal.

"Cred că și creșterea încrederii de care ne bucurăm din partea cetățenilor a dus la creșterea acestui număr de sesizări. Pe de altă parte, și o schimbare de mentalitate. Sunt foarte mulți care sunt revoltați de faptul că li se pretinde mită pentru a le asigura un drept", a mai spus șefa DNA.

Ea a spus că acest lucru însă poate crea și un efect invers, o anumită presiune, pentru că se primesc sesizări de la cetățeni care nu au legătură cu competențele instituției, respectiv în care susțin că au suferit un accident rutier sau au fost victime ale unei infracțiuni cu violență, ceea ce procurorii anticorupție nu pot ancheta. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...