Leonard Orban: Peste 1.000 de refugiați vor ajunge în România în luna noiembrie

Leonard Orban: Peste 1.000 de refugiați vor ajunge în România în luna noiembrie

Primii imigranți pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în țară în luna noiembrie, a declarat marți Leonard Orban, consilierul pe politici europene al președintelui Klaus Iohannis, într-un interviu acordat Europa FM.

Potrivit acestuia, în total, în România vor ajunge puțin peste 1.700 de refugiați, însă ei vor sosi treptat în cele șase centre de primire disponibile și vor fi verificați. Cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România, a precizat Orban.

"Cele șase centre în care vor ajunge imigranții sunt în localitățile București, Giurgiu, Galați, Șomcuta Mare, Rădăuți și Timișoara. Aici, imigranții vor primi apă, hrană, cazare și servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis", a explicat consilierul președintelui.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, România nu este pregătită să primească imigranți, însă face acest lucru ''pentru a fi solidară cu alte țări ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane".

Orban a recomandat în context Guvernului să pregătească un plan pentru a primi mai mulți imigranți pe termen lung.

"Oferta a fost făcută de către Guvernul României și este următoarea: 1.705 migranți pe așa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Și pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiați din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane. (....) E o părere personală, subliniez: România este complet nepregătită pentru a integra migranți. (...) În calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre și am văzut problemele care există în ceea ce privește integrarea migranților, de la problemele adulților — dificultățile de găsire a unui loc de muncă, învățarea limbii țării gazdă — până la dificultățile pe care le au copiii să se integreze în sistemele școlare. (...) Cred că în România — și în acest context, dar trebuie să lăsăm la o parte acest context, hai să-i spunem exploziv care există la nivel european — este nevoie de discuții foarte serioase între specialiști, să stabilim cum ne putem pregăti pentru integrarea migranților. E ridicol să crezi că într-o Europă deschisă, mai devreme sau mai târziu, nu vor veni migranți la tine, că nu se vor stabili din ce în ce mai mulți străini, nu neapărat din Asia, de pe alte continente, și vor veni și vei avea probleme de integrare", a mai spus Leonard Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”