Mazăre: Până la aflarea deciziei am şi dansat, o carte care m-a călăuzit în viaţă e "Zorba Grecul"

Mazăre: Până la aflarea deciziei am şi dansat, o carte care m-a călăuzit în viaţă e "Zorba Grecul"

Primarul Constanţei Radu Mazăre a declarat, vineri, că în timpul în care a aşteptat decizia instanţei, la un restaurant, a şi dansat pe muzică grecească, pentru că o carte care l-a călăuzit în viaţă a fost "Zorba Grecul".

Radu Mazăre a aşteptat decizia instanţei supreme, la recursul făcut de procurorii DNA faţă de cercetarea sa în libertate sub control judiciar, într-un restaurant cu specific grecesc din apropierea sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La ieşirea din restaurnat, după anunţarea deciziei definitive a ICCJ conform căreia edilul va fi cercetat în continuare în libertate, Mazăre a fost întrebat de jurnalişti ce a făcut cât a aşteptat pronunţarea şi a răspuns că, la un moment dat, a dansat pe muzica grecească, pentru că o carte care l-a călăuzit în viaţă a fost "Zorba Grecul".

"Şi când i s-a prăbuşit tot, dansa, aşa că asta-i viaţa", a spus Mazăre.

El a mai spus că s-a făcut dreptate şi a ţinut să ureze "Paşte fericit!" şi celor care i-au dorit răul, "pentru că suntem în Vinerea mare".

Întrebat dacă l-a ajutat postul, după ce avocatul său a afirmat că a respectat acest ritual, Mazăre a mărturisit că, la restaurantul grecesc, în aşteptarea deciziei, a mâncat fructe de mare.

"Eu nu sunt un tip care să ţină foarte mult de aceste reguli sau restricţii religioase. (...) Cred că e mult mai important în viaţă, decât să ţii post sau decât să te duci în biserică foarte des şi să faci rugăciuni, să te rogi pentru tine şi pentru apropiaţii tăi, cred că e mult mai important să faci ceva pentru ăia amărâţi, ăia care au nevoie de ajutorul tău şi pe care poţi să-i sprijini", a declarat Mazăre.

Primarul Constanţei a mai spus că este "de domeniul absurdului" să se creadă că nu ar fi făcut cartierul pentru săraci dacă nu ar fi luat mită.

"(Procurorii, n.r.) au spus aşa: Mazăre a luat şapgă să facă acest cartier pentru săraci. Că dacă n-aş fi luat şpagă, n-aş fi făcut nici cartierul pentru săraci, nici ăla pentru tineri, nici restul lucrurilor. Cam asta era esenţa, ceea ce-i de domeniul absurdului, şi mă bucur că instanţele au înţeles că era de domeniul absurdului. Era interesul meu sufletesc în primul rând să fac pentru oamenii amărâţi şi, dacă vreţi, şi interesul meu electoral, pentru că am promis lucrul ăsta şi era normal să-l fac ca să fiu votat încă o dată", a declarat el.

Întrebat ce se va întâmpla cu fratele său în acest dosar, Radu Mazăre a spus că acesta nu a fost menţionat niciodată de nimeni în dosar. "În afara prezenţei lui în acuzare, în rest nu s-a referit nimeni niciodată la fratele meu. Nici onor judecătorul din procesul anterior, nici procurorul în acest moment în care a susţinut la recurs arestarea mea nu s-a referit la fratele meu. Fratele meu nu are nicio implicare, nu-l cunoaşte, e la Senat, nu Senatul construia case, nu avea nicio treabă", a spus Radu Mazăre.

El a mai precizat că se întoarce vineri la Constanţa, iar sâmbătă va merge în cartierul unde a construit locuinţe pentru săraci.

Primarul Constanţei este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru ca firma acestuia din urmă să câştige o licitaţie pentru construirea de locuinţe sociale în municipiu.

Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reţinuţi în 8 aprilie, după audieri la DNA. Aceştia au fost eliberaţi din arestul Poliţiei Capitalei în 9 aprilie, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Vineri, ICCJ a decis definitiv ca atât Radu Mazăre, cât şi Avraham Morgenstern să fie judecaţi în continuare în libertate.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre , acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Anchetatorii susţin că Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţii Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale.

Senatorul Alexandru Mazăre nu a menţionat în declaraţia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancară din Israel, în care, în 2011, o societate comercială a virat 80.000 de euro, la 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, a arătat DNA, precizând că suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primită de primarul Constanţei, Radu Mazăre.

"Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă", potrivit DNA.

Totodată, în cazul primarului Constanţei, procurorii au extins cercetările şi pentru fals în declaraţii.

Potrivit DNA, Radu Mazăre nu trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

"Din ordonanţa privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în declaraţiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancară din Israel", a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

În acest cont, spun anchetatorii, a fost virată de către o societate comercială, la 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro.

Astfel, arată DNA, "această informaţie nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare - conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro".

De asemenea, notează procurorii, nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al lui Radu Mazăre, la rubrica VII - venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat.

Procurorii DNA nu au găsit "în materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care susţin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA