METEO Cod galben de furtuni şi vijelii până luni dimineaţa şi cod portocaliu de inundaţii în patru judeţe

METEO Cod galben de furtuni şi vijelii până luni dimineaţa şi cod portocaliu de inundaţii în patru judeţe

Potrivit informării, de sâmbătă de la ora 22.00 şi până luni la ora 9.00, vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină, îndeosebi în sud-vestul ţării şi în zonele de deal şi de munte.

În plus, judeţele Mehedinţi, Gorj şi Caraş-Severin vor fi, de sâmbătă seara până luni dimineaţă, sub avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii, iar alte 19 judeţe au fost atenţionate cu cod galben.

Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică în Banat, Oltenia şi nord-vestul Munteniei, iar în cursul zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni şi în sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum şi în zona Munţilor Apuseni şi local a Carpaţilor Orientali.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp şi la cote mai reduse.

Judeţele vizate de avertizare sunt Dolj, Mehedinţi, CaraŞ-Severin, Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Alba, Cluj, Maramureş şi zone din Arad, Bihor, Sălaj, Suceava, Bistriţa, Braşov şi Vrancea.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că va ploua va ploua mai tare şi în partea de sud-vest a ţării unde capacitatea de absorbţie a pământului este aproape de maxim.

Cod portocaliu de inundaţii

De asemenea, hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu de inundaţii valabil pentru râurile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Avertizarea este valabilă din această seară, de la ora 23:00, până luni, la ora 14:00.

În zonele menţionate există un risc major de viituri.

Recomandările poliţiştilor

Poliţiştii recomandă şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcţie de distanţa de vizibilitate, de starea suprafeţei carosabile şi de valorile de trafic, să mărească distanţa, în mers, între vehicule, să folosească luminile de întâlnire şi, după caz, cele de ceaţă, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc călătoria.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să bruscheze comenzile autovehiculului şi să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depăşire, schimbarea benzii de circulaţie, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă şi temeinică asigurare.

Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările neregulamentare ori, deşi regulamentare, în dreptul copacilor sau construcţiilor care pot fi rupte / distruse de vântul puternic.

Ploile vin din această seară

Meteorologii anunţă că duminică se strică vremea, astfel că pentru ultima zi a săptămânii sunt anunţate ploi în aproape toată ţara, în unele zone fiind anunţate şi căderi de grindină.

Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 17 grade, cu 10 grade mai puţin decât cele din ziua anterioară.

Potrivit unei avertizări emise în această dimineaţă de meteorologi, judeţele Sibiu, Covasna şi Braşov, dar şi drumurile naţionale şi europene aferente, au fost, până la ora 10.00, sub cod galben de ceaţă. Vizibilitatea a scăzut local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...