Mircea Dușa: Centrul de Excelență NATO din Oradea, o instituție internațională foarte apreciată

Centrul de Excelență NATO HUMINT de la Oradea, specializat în culegerea de informații din surse umane, a aniversat miercuri cinci ani de existență, la eveniment participând și ministrul Apărării naționale, Mircea Dușa și șeful Statului Major General, general locotenent Nicolae Ciucă.

'Este un eveniment important, astăzi, în viața Armatei Române, a Direcției Generale de Informații, anume marcarea celor cinci ani ai Centrului de excelență NATO de la Oradea. România, încă de la intrarea în NATO, și-a asumat o serie de misiuni în conformitate cu planificările NATO de obiective. Peste 40.000 de militari au participat la misiuni în teatre de operații externe și peste 200 de ofițeri români sunt prezenți în structurile de conducere NATO și în comandamentele NATO. În 2010, România și-a asumat rolul de națiune gazdă pentru un Centru de excelență NATO, care se ocupă de analiza, culegerea informațiilor din surse umane. De altfel, structurile de informații ale Armatei Române sunt foarte apreciate pentru analizele și informațiile pe care le depun la Divizia de informații a NATO. Centrul NATO de la Oradea a venit chiar ca o încununare a activității pe care militarii de informații români le au și iată că, în cinci ani, a devenit o instituție NATO internațională foarte apreciată,' a declarat ministrul Mircea Dușa.

Ministrul a precizat că, în acești cinci ani, peste 600 de militari și specialiști ai NATO au fost pregătiți la Centrul NATO din Oradea.

'Activitatea personalului Centrului și expertiza militarilor români, dobândită în teatrele de operații, au adus României aprecieri din partea Alianței pentru informațiile militare puse la dispoziția comandanților NATO în aproape toate misiunile importante, incluzând Zona Balcanilor, Afganistan, Irak și, mai recent, Africa', a subliniat ministrul Dușa.

De asemenea, ministrul Dușa a mulțumit fostului ambasador al României la NATO, Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, prezent la festivitate, pentru activitatea pe care acesta o desfășoară în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și personalului Centrului, 'prima instituție a NATO înființată în România'.

'Vă mărturisesc că am fost aproape de crearea acestui centru de excelență în calitate de fost ambasador al României la NATO și am fost martor al dezvoltării sale care a condus la dobândirea unei reputații puternice între centrele de excelență ale Alianței. Divizia pentru riscuri de securitate emergente, pe care o conduc, lucrează cu mai mult de jumătate din cele peste 20 centre acreditate de NATO. Din această perspectivă vă pot confirma calitatea Centrului de excelență HUMINT ca importantă resursă pentru Alianță,' a declarat Sorin Ducaru.

Ministrul Apărării Naționale i-a înmânat directorului Centrului de excelență de la Oradea, colonel Eduard Simion, o emblemă de onoare în semn de apreciere a activității profesionale. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea