Mircea Mihăieş anunţă că îl va da în judecată pe premierul Ponta, care l-a numit fascist

Mircea Mihăieş anunţă că îl va da în judecată pe premierul Ponta, care l-a numit fascist

Fostul vicepreşedinte al Institutului Cultural Român Mircea Mihăieş a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că îl va da în judecată pe Victor Ponta, care l-a catalogat fascist, scriitorul refuzând să facă alte comentarii privind declaraţiile premierului.

Mircea Mihăieş anunţă că îl va da în judecată pe premierul Ponta, care l-a numit fascist (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Prezent la Arad la lansarea volumului "Plicuri şi Portrete" (ediţia a II-a) al scriitorului Norman Manea, fostul vicepreşedinte al ICR Mircea Mihăieş a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că îl va da în judecată pe premierul Victor Ponta pentru declaraţiile făcute la adresa sa.

"Nu le comentez nicicum (declaraţiile – n.r.). Singurul lucru pe care îl voi face va fi să-l dau în judecată în zilele următoare", a afirmat Mihăieş.

Scriitorul a precizat că a fost sfătuit de către avocatul său să nu comenteze pe marginea acestui subiect.

Premierul Victor Ponta nu a contrasemnat mai multe decrete de decorare ale unor personalităţi care consudeseseră ICR, iar preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare referitoare la acest refuz. În sesizarea adresată CC, preşedintele Traian Băsescu arăta că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Premierul Victor Ponta declara că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că dacă preşedintele Traian Băsescu doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.

Premierul spunea că, prin refuzul de a contrasemna decorarea fostei conduceri ICR, a obţinut rezultatul dorit, şi anume a reliefat că decoraţiile trebuie acordate pentru merite şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic, preşedintele Băsescu dorind să decoreze oamenii credincioşi.

"Eu cred că am obţinut rezultatul pe care l-am dorit, şi anume am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic. Băsescu, înante de a-şi termina al doilea mandat, doreşte să îşi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi - lui şi nu României - oameni care în administrarea instituţiilor publice, aşa cum a spus Curtea de Conturi, au acţionat în mod în mod greşit. Dacă asta doreşte preşedintele Băsescu şi dacă domnul Mihăieş vrea o decoraţie semnată de mine, eu cred că nu o merită, dar să fie sănătos cu acea decoraţie dată de Băsescu pentru serviciile aduse lui Băsescu", declara Ponta.

Ponta afirma că nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat poziţii contrare intereselor României.

"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", declara Victor Ponta.

Întrebat ulterior de jurnalişti dacă îşi menţine declaraţia prin care îl face fascist pe fostul vicepreşedinte al ICR Mircea Mihăieş, Ponta a răspuns: "Dacă citiţi textele domniei sale, cred că şi dânsul o să fie de acord".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Așa o fi?

5 S-a întâmplat în Germania!