Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Neregulile pe fonduri europene din zona achizițiilor publice afectează bugetul de stat cu un miliard de euro

Neregulile din zona achizițiilor publice pe partea de fonduri europene au un impact de un miliard de euro în bugetul de stat, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, joi, într-o conferință de specialitate.

"POS Mediu și POS CCE au fost întrerupte datorită incapacității autorităților de management și a organismelor intermediare de a asigura sistemul de management și control în ceea ce privește sistemul de detectare a criteriilor respective care au favorizat anumiți operatori economici în câștigarea anumitor contracte. Este un subiect dureros pentru 2007-2013 și datorită faptului că procedurile de achiziții publice vor avea la sfârșitul acestui exercițiu financiar un impact covârșitor asupra bugetului de stat. Practic vom încheia în acest an exercițiul financiar, din estimările mele, cu aproximativ un miliard de euro, sume care rămân pe bugetul de stat urmare a corecțiilor pe care statul român și le-a asumat în fața Comisiei Europene", a spus Nica.

De asemenea, ministrul a precizat că din cauza neregulilor în derularea procedurilor de achiziții publice și a suspiciunilor legate de încredințarea anumitor contracte sunt sume semnificative blocate în investigații de către instituții ale statului.

Comisia Europeană a decis, marți, reluarea plăților către România în cadrul POS Mediu și POS Creșterea Competitivității Economice. În aceste condiții, CE ar putea rambursa României aproximativ 120 de milioane de euro, într-o primă etapă, iar MFE se pregătește pentru a fi certificate și transmise declarații de cheltuieli în valoare totală estimată de aproximativ 221 de milioane de euro. Acest fapt înseamnă că vor fi decontate și alte sume aferente axelor deblocate pe cele două programe.

Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, rata absorbției fondurilor europene se ridica la 55,51%, la finalul lunii iulie. Valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană este de 10,5 miliarde euro. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 Ce capcană ar pregăti PĂPUȘARII României! Iar mergem degeaba la vot?

5 BREAKING Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției din cauză că a vrut să desființeze Secția Special…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan