Parlamentul se reunește marți în ședință comună; pe ordinea de zi proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari

Parlamentul se reunește marți în ședință comună; pe ordinea de zi proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari

Senatul și Camera Deputaților se vor reuni marți, de la ora 12,00, în ședință comună, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. PNL a anunțat că va vota împotriva propunerii legislative pentru că ar institui un sistem preferențial.

"Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaților și senatorilor care prevede practic înființarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdusă pe ordinea de zi și eventual dacă plenul vrea să o scoată de pe ordinea de zi o să o facă. Mie mi se pare că, în ciuda unei reacții extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferențial pe care îl manifestă coaliția majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă și ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferențial de acordare a pensiilor pentru parlamentari", a declarat luni liderul deputaților liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Întrebat dacă a înțeles care sunt cele trei praguri de calcul al pensiei în funcție de vechime, el a răspuns: "Nu am înțeles. Aici întrebați pe inițiatori pentru că ei sunt specialiști în calcule. Singurul lucru pe care l-am înțeles este că într-un fel trebuie liniștiți parlamentarii din coaliția majoritară care (...) nu vor mai avea locuri pe liste, că după ce nu vor mai fi pe liste o să primească o pensie mai mare. Asta este logica de acțiune a majorității guvernamentale".

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în proiectul de lege.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”