Petre Roman, audiat la Parchetul General

Petre Roman, audiat la Parchetul General

Fostul premier al României, Petre Roman, s-a prezentat de dimineață la Parchetul General. El va fi audiat în legătură cu Mineriada din 1990, în care președintele României a dat deja aviz de urmărire penală.

Petre Roman nu a dorit să facă declaraţii la sosire.

*** 

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu şi a lui Victor Atanase Stănculescu, a anunţat Administraţia Prezidenţială, demersul având legătură cu anchetarea evenimentelor din 1990. 

Solicitarea adresată lui Iohannis a fost transmisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Procurorii militari au dispus luna trecută schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. 

Anchetatorii anunţau atunci că vor audia persoane care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice. 

Până în prezent, în acest dosar au fost puşi sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, şi fostul şef al parchetelor militare, Mugurel Florescu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o să credeți, dar este Nicoleta Luciu!

2 Româncă prinsă când făcea sex în mașină, în miezul zilei

3 „Mamă, aici toată lumea vrea să se culce cu mine!” / Moarte misterioasă la o bază militară americană

4 Radu Crăciun / Uitați de criză. Alta va fi marea provocare

5 Fosta iubită, mesaj pentru Dragnea?